Oulussa liikkuu pimeitä pyöriä

Oulun poliisi on huolissaan valottomien pyörien määrästä. Kuva: Unsplash

Vain noin joka toisessa polkupyörässä on asianmukainen valo, selviää Oulun poliisin Instagramissa tekemästä pikakyselystä. Viime viikolla Oulun poliisi valvoi pyöräilijöiden näkyvyyttä liikenteessä ja jakoi valottomille pyöräilijöille 38 sakkoa ja 20 huomautusta. Osa pyöräilijöistä sai poliisilta yllätyksenä myös pyöränvaloja. Valvontaa jatketaan tällä viikolla.

Oulun poliisin tiedotteessa komisario Pasi Rissanen muistuttaa, että tieliikennelain mukaan ajovalo on pakollinen jokaisessa ajoneuvossa pimeän aikaan. Valoton pyöräilijä voi saada 40 euron rikesakon tai kirjallisen huomautuksen.

”Ajovaloa pitää käyttää aina hämärällä ja pimeässä, jotta näkee, minne on menossa ja auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa”, Rissanen toteaa.

Kaikki eivät tiedä lamppupakosta

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija Anton Junttari on tietoinen valottoman pyöräilijän sakkorangaistuksesta. Junttarin mielestä valaisin pyörässä on tarpeellinen, mutta liian voimakas valo voi olla häiritsevä. Poliisien valoja koskevasta valvonnasta hän ei ole kuullut.

”Omassa pyörässäni on lamppu, joten en ole varmaan kiinnittänyt valvontaan huomiota”, Junttari naurahtaa.

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija Jenni Säkkinen puolestaan tiesi poliisin valvontatempauksesta ja valottomuutta seuraavista sakoista. Säkkinen käyttää pyöräillessään irtolamppua, jonka hän irrottaa päivisin.

”Maalaisjärjellä olen ajatellut, että valoisan aikaan ei lisävalaistusta tarvitse”, Säkkinen perustelee.

Yliopisto-opiskelija Jenna Lehto ei tiennyt poliisin tehovalvonnasta, eikä pyörälampun pakollisuudesta.

”Minulla on olemassa pyörään lamppu, mutta usein se unohtuu laittaa paikoilleen”, tunnustaa Lehto.

Lehto kuitenkin ajattelee pyörän lamppupakon olevan hyvä juttu, ja valon auttavan muita tienkäyttäjiä havaitsemaan pyörät.

”Poliisilla ei varmaankaan ole aikaa valvoa näitä asioita hirveästi. Harva käyttää esimerkiksi kypärääkään”, Lehto pohtii.

Lähde: Poliisi: Vain joka toinen käyttää pyörässä valoa – Oulun poliisi jatkaa valvontaa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*