Oulun sarjakuvafestivaalit paneutuu pohjoisen taiteeseen

Oulun sarjakuvafestivaalien aiheena kohdataan pohjoinen. Kuvittaja: Sanna-Leena Vakkala

Oulun sarjakuvafestivaalit järjestetään yhdettätoista kertaa Oulussa 10.–13. marraskuuta. Tapahtumia on ympäri kaupunkia, muun muassa kulttuurikeskus Valveella. Tämän vuoden festivaalien teema on pohjoinen, joka näkyy vahvasti koko viikonlopun ajan.

”Halusimme tuoda tänä vuonna esille pohjoisen tekijöitä, teemoja ja teoksia,” kertoo Oulun sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa.

Oulun sarjakuvakeskus toimii tapahtuman pääjärjestäjänä. Festivaaleilla on vieraina suomalaisten taiteilijoiden lisäksi myös edustusta Norjasta, Tanskasta ja Portugalista. Yhdeksi päätapahtumaksi Filppa nostaa lauantailta norjalaisen Malin Falchin uuden teoksen Pohjantuli 3 – Lintusisaret (Egmont, 2022) julkaisutapahtuman.

”Falch on nuori, kansainvälistä suosiota saanut naistaiteilija. Kolmannen kirjan julkaisu on hieno tapahtuma,” Filppa kuvailee.

Lisäksi viikonloppuna järjestetään muun muassa kirjamyyjäiset, signeeraustilaukset sekä eri vieraiden pitämät luennot.

Strippisarjakuvan MM-kisat aloittavat festivaalit

Oulun sarjakuvafestivaalit ovat kasvattaneet suosiotaan joka vuosi. Varsinkin etelästä tulevien festarivieraiden määrä on kasvanut. Filppa kertoo, että ensimmäiset vieraat ovat jo saapuneet Ouluun.

”Sosiaalinen media kertoo,” hän naurahtaa.

Tapahtuma alkaa virallisesti livestream-tapahtumalla Rovaniemeltä strippisarjakuvan MM-kisojen voittajien julkaisun merkeissä. Livestreamia voi seurata yhdessä Oulussa Valveella tai tapahtuman nettisivujen kautta. Kilpailun annettuna aiheena oli tänä vuonna linnut. Aihetta pitää tavalla tai toisella hyödyntää strippisarjakuvan teemassa.

Kansainvälisessä tuomaristossa edustaa tänä vuonna musiikistaankin tunnettu sarjakuvataitelija Tomi Putaansuu, taiteilijanimeltään Mr. Lordi. Muut tuomariston jäsenet ovat sarjakuvataiteilijoita ympäri maailman: Indonesiasta, Iso-Britanniasta, Portugalista ja Libyasta. Tuomariston valinnassa onkin tavoitteena, että jäseniä on vähintään kolmelta mantereelta.

”Emme ota kuitenkaan tuomaristoon ketä vain on saatavilla. Juryn jäsenet ovat ansioituneita sarjakuvantekijöitä, etenkin strippisarjakuvien saralla.”

Vaikka tapahtuma alkaakin virallisesti vasta torstaina, voi siitä esimakua saada jo tänään keskiviikkona MABD-galleriassa avautuvan taidenäyttelyn merkeissä. Näyttelyssä on esillä festivaaleille osallistuvien eri taiteilijoiden teoksia, kuten Lauri Ahtisen, Tessa Astreen sekä Petri Hiltusen taidetta.

Lähde: Oulun Sarjakuvafestivaali 2022

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*