Linnanmaan yliopisto vallattiin

Oulun yliopiston kampus vallattu Linnanmaalla. Kuva: Roosa Leinonen

Linnanmaan yliopiston opiskelijat aloittivat mielenilmauksen Petteri Orpon hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastaan maanantaina 25. syyskuuta. 

Linnanmaan yliopiston lisäksi opiskelijat ovat järjestäneet mielenilmauksia ainakin Itä-Suomen yliopistossa, Lut-yliopistossa, Tampereen yliopistossa, Tampereen ammattikorkeakoulussa, Metropolian ammattikorkeakoulussa, Helsingin yliopistossa, Helsingin taideyliopistossa, Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. 

Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen aula on mielenilmaisuun osallistuneiden opiskelijoiden valtaama. Aulassa tarjoillaan muun muassa porkkanakeittoa ja vihreää teetä. Opiskelijat ovat levittäneet lattialle retkipatjoja ja pystyttäneet telttoja. Aulan mikrofoniin voi kuka tahansa jakaa ajatuksia tai vaikuttavaa puhetta. 

Roosa Ylinampa toimii valtauksen neuvottelijana. Kuva Roosa Leinonen
Roosa Ylinampa toimii valtauksen neuvottelijana. Kuva: Roosa Leinonen

Toisen vuoden oppimistieteiden opiskelija Roosa Ylinampa on yksi valtauksen järjestäjistä. Hänen tehtävänänsä on toimia neuvottelijana valtauksen ajan. ”Jos joku tulee provosoimaan valtausta, olen ensimmäinen, joka menee selvittämään tilannetta. Tarvittaessa kutsun vartijan tai turvallisuusvastaavan paikalle.” Ylinampan mukaan valtaus on sujunut tähän asti rauhallisissa merkeissä.  

”Tämä on ehdottoman rauhanomainen ja väkivallaton valtaaminen.”

Opiskelijat valtasivat Linnanmaan Yliopiston aulan. Kuva: Roosa Leinonen

Ylinampa kertoo olevansa mukana valtauksessa, sillä hänen mielestään suora toiminta on paras vaikuttamisen muoto. Hän sanoo myös tukevansa valtaamisen ajatusta. ”Opiskelijoilta ei saa leikata yhtään enempää.” Hänen mukaansa hallituksen leikkaustoimet ovat myös ihmisoikeuskysymys. 

”Kaikista opiskelijoista on pidettävä huolta. Opiskelijoiden ihmisarvo on tunnustettava. Leikkaaminen toimeentuloon vaikuttavista tuista vaikuttaa siihen, miten ihmiset voivat.” 

Valtauksen on arvioitu päättyvän tiistaina 26. syyskuuta kahdeksalta illalla. Jos halukkaita on tarpeeksi, valtaus voi jatkua suunniteltua pidempään. Ylinampan mukaan osa valtaukseen osallistuvista opiskelijoista jää yöksi yliopiston aulaan. 

”Täällä käy koko ajan useita kymmeniä opiskelijoita. Suurin osa on vain hetken, mutta osa on ollut mukana alusta asti.” Ylinampa arvioi, että paikalla on koko ajan noin viisikymmentä ihmistä. 

Osa opiskelijoista aikoo yöpyä Linnanmaan kampuksen aulassa. Kuva: Roosa Leinonen
Osa opiskelijoista aikoo yöpyä Linnanmaan kampuksen aulassa. Kuva: Roosa Leinonen

Valtaus ei yliopiston vararehtori Taina Pihlajaniemen mukaan vaikuta yliopiston normaaliin toimintaan. ”Opiskelijoita oli aika paljon, mutta valtaus vaikutti rauhanomaiselta eikä ole estänyt normaalia toimintaa alueella.”

Pihlajaniemi on vieraillut aiemmin tänään valtauksen alueella ja antanut tukensa opiskelijoille. ”Kannamme huolta opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksista. Tulotason heikennys voi pakottaa monet opiskelijat töihin opintojen ohella. Työskentely heikentää opintoihin keskittymistä ja on ristiriidassa valtion tavoitteen kanssa.” Kansallinen tavoite on nostaa korkeakoulutettujen nuorten aikuisten osuus 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. 

Lähteet:

Content House: Osaaminen on Suomen tärkeintä pääomaa

Yle: Opiskelijat vallanneet korkeakouluja eri puolilla maata – 15 000 euroa opintolainaa ottanut opiskelija: ”Opintotuella ei oikeasti eletä”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*