Laulussa ja lätkässä menestyy pitkäjännitteisyydellä – oululaisnaiset vievät Suomea maailmankartalle

Saara Aalto sijoittui toiseksi Ison-Britannian X Factor -laulukilpailussa. Kuva: Ville Paul Paasimaa

Oulun seudulla naiset nousevat kohti huippua omilla erikoisaloillaan. Oulunsalosta lähtöisin olevasta Saara Aallosta puhutaan musiikkimaailmassa ja Oulun Kärppien naisjoukkueesta on valittu kolme pelaajaa jääkiekkomaajoukkueeseen.

Saara Aalto valmistui aikanaan Oulussa Madetojan musiikkilukiosta ennen Sibelius-Akatemian opiskelijauraa. Madetojan musiikkilukion taiteellinen johtaja ja Aallon entinen opettaja Johanna Kemppainen kertoo syyt Aallon menestymisen taustalla:

”Saara on tehnyt valtavan pitkän ja päämäärätietoisen uran. Ison-Britannian X Factor -ohjelma toi nyt kansainvälisen näkyvyyden.”

Aallon osaamisen taustalla on muutakin kuin pelkkä laulu. Hän oli päättänyt jo nuorena haluavansa muusikoksi. Hyvä lukiomenestys olisi mahdollistanut myös muun uran.

”Hän on äärimmäisen taitava, hänellä ei ole vireongelmia. Saara on lisäksi pianisti ja säveltäjä. Hän sävelsi jo lukioaikoina balladeja”, Kemppainen sanoo.

Ala vaatii Kemppaisen sanojen mukaan tarmoa, tahtoa, sinnikkyyttä ja uskoa itseensä. Negatiiviseen palautteeseen ei pidä tarttua liiaksi.

”Tahto on lihas, johon voi itse vaikuttaa. Aina löytyy kateellisia, etenkin täällä Suomessa”, Kemppainen sanoo.

Laulajalle monipuolisuus on rikkaus, ja se laajentaa kuulijakuntaa.

”Hän [Aalto] hallitsee klassisen laulun taidon ja uusia tekniikoita myös kevyen musiikin genrejen osalta. Aallon vahva taito lähtee terveen äänenkäytön perusteista”, Kemppainen kertoo.

Tekniset taidot mahdollistivat Saara Aallon jaksamisen vaativassa kilpailussa viikosta toiseen. Kemppainen näkee X Factorin kakkossijan voittoa parempana vaihtoehtona Aallon tulevaisuudelle. Kakkossija sitoo Aaltoa vähemmän ohjelman tuotantoyhtiön velvotteisiin.

Käyhkö, Rahunen ja Saari naisten jääkiekkomaajoukkueeseen

Oulun Kärppien Suvi Käyhkö, Isa Rahunen ja Saila Saari edustavat Suomen maajoukkuetta tänä viikonloppuna neljän maan turnauksessa Ruotsissa. Seurassa pelaajien päävalmentajana vaikuttava Mira Kuisma näkee syyt menestymisen taustalla selvinä:

”Monen vuoden työ alkaa kantaa hedelmää, arjessa tehdään hommia hyvän joukkueen kanssa.”

”Kiekkoilijat ovat motivoituneita, sitoutuneita ja esimerkillään johtavia pelaajia. Kaikki tämä näkyy heidän tekemisessä niin jäällä kuin jään ulkopuolellakin”, Kuisma sanoo.

Aiemmin Oulussa pelanneista naisjääkiekkoilijoista lieksalaislähtöinen Mira Jalosuo pelaa nykyisin Pohjois-Amerikassa Minnesota White Capsissä.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*