Kirjastot tarjoavat soittimien lainauksen lisäksi soitto- ja laulutunteja

Kirjastot ovat viime aikoina laajentaneet musiikkimaailmaansa. Kuva Pixabay

Oulun kaupunginkirjasto ja muut OUTI-kirjastot tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden lainata soitto- ja laulutunteja. Kirjastoista voi saada video-oppimateriaaleja omaan vapaaseen käyttöön.

Rockway on suomalainen musiikkikoulu netissä. Heillä on kursseja sekä aloittelijoille että kauemmin soittaneille.

Kirjastot ovat jo kauan tarjonneet kirjojen lainauksen lisäksi myös monia ääneen ja musiikkiin liittyviä palveluita, kuten soittimien, musiikin ja äänikirjojen lainausta. Näiden palveluiden lisäksi kirjastot ovat alkaneet laajentaa toimintaansa soitto- ja lauluopetukseen.

Soittimia saa lainattua esimerkiksi Oulun kaupungin pääkirjastolta. Kirjastolta voi hankkimaan ukuleleja ja cajoja kotiinsa asti soitettavaksi. Kirjaston tiloissa on myös piano, joka on tarkoitettu erikseen soiton harjoitteluun.

Voiko soittamista ja laulamista oppia pelkiltä videoilta?

Kirjastojen lainattavat materiaalit ovat pelkästään videomuodossa. Muhoksen yläkoulun ja lukion musiikinopettaja Vili Mäentausta katsoo, että videolta voi oppia soittamaan ja laulamaan, jos asia on esitetty videolla riittävän selkeästi.

’’Esimerkiksi näissä Rockwayn videoissa on tosi tarkkaan näytetty ja selitetty, mitä tehdä. Näiden videoiden hyvä puoli on siinä, että niitä pystyy katsomaan aina uudelleen.”

’’Olen itse aikanaan opetellut kitaransoittoa aika pitkälle kirjoista, mutta sitten ensimmäisen opettajan kanssa korjailtiin väärää soittotekniikkaa jonkin aikaa.’’

Rockwayn video-opetus on Mäentaustan mukaan hyvä jokaiselle elämäntilanteesta huolimatta.

’’Se tarjoaa hyvän tilaisuuden päästä oppimaan ammattilaisen ohjauksessa, jos ei pysty saamaan soitonopetusta vaikkapa paikkakunnan tai rahan takia, tai opettajaa ei vain löydy. Kyllä minä pidän näitä aivan hyvänä vaihtoehtona mutta koen, että ei tällainen video-opiskelu silti pysty kokonaan korvaamaan ammattitaitoista soitonopettajaa, jonka saa tavata livenä.’’

Pitkälle jalostettu ja kysytty konsepti

Musiikkikirjasto- ja mediapalveluiden palvelupäällikkö Juha Sutela kertoo, että Rockway on kymmenen vuotta kehitetty konsepti. Kirjaston kautta kursseilla on ollut hyvin käviöitä ja oppimateriaaleista on tullut hyvää palautetta.

Käytännössä kurssien lainaus toimii OUTI-kirjastokortilla ja pin-koodilla. Opetuskurssin voi lainata itselleen kahdeksi viikoksi, jolloin sitä voi käyttää missä ja milloin vain. Jos haluttu materiaali on varattu, siihen pystyy jonottamaan, jolloin käyttäjä saa ilmoituksen kurssin jälleen avauduttua.

Oppimateriaalit ovat videomuodossa, mikä mahdollistaa niiden katsomisen ja opiskelun käytännössä missä vain, kunhan netti on tarpeeksi nopea. Netin latausnopeus tulee olla yli kaksi megapikseliä sekunnissa, jotta videot näkyvät sujuvasti.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*