Kaikille avoin kulttuuriradio Ouluun – Tulva ry perustamassa netissä toimivaa kaupunkiradiota

Toppilansaaressa Telakka-mediatalolla majapaikkaansa pitävä kulttuuriyhdistys Tulva ry on perustamassa Ouluun pohjoissuomalaiseen kulttuuriin keskittyvän nettiradion. Mukaan on voinut hakea vapaasti omalla ohjelmaehdotuksellaan.

”Oululaisten itsensä tuottama kulttuuriradio olisi tärkeä osa omaa kaupunki-identiteettiä. Verkostoitumisen vaikeus, organisoitumisen sekä tapahtumien puute ajavat osaavaa kulttuuriväkeä etelään. Tämän kehityksen jarruttamiseksi tarvitaan paikallista vetovoimaa ja aitoja kulttuuritekoja”, Tulva ry:n media- ja tapahtumatuottaja Jere Rönkkömäki muotoilee.

Tulvamedia haluaa kasvaa median tuottajana

Kulttuuriradio tuo samalla Tulvamedialle täydentävää mediasisältöä nettitoimituksen, tapahtumajärjestämisen, musiikin tuottamisen ja muun toiminnan yhteyteen. Halua toiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen löytyy.

Keväällä alkanut koronaepidemia pysäytti Telakka-mediatalon toiminnan, mutta keskeytys ei ollut ainoastaan haitaksi.

”Saimme kevään ja kesän aikana rakennettua Telakalle ammattitason äänitysstudion ja muut tilat valmiiksi. Siinä havahtui itsekin, miten paljon tekemistä oli vielä jäljellä. Nyt kun Telakan paikat ovat kunnossa, edellytykset toiminnan jatkamiselle ja laajentamiselle ovat erinomaiset”, Tulva ry:n toiminnanjohtaja Henry Kuusiniemi kertoo.

Kulttuuriradion toimitus Pikisaareen

Netissä toimivalle kulttuuriradiolle tarvitaan erillinen paikka ja rahoitus. Telakalle radiostudio ei mahdu, sillä viikolla Telakka-mediapaja on kuntouttavan työtoiminnan käytössä. Sopivat tilat ammattitason radiostudiolle löytyi Pikisaaresta. Rahoitusta on haettu muun muassa Taiteen edistämiskeskukselta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Vihreää valoa on alustavasti näytetty, mutta epävarmuustekijöitä on vielä ilmassa.

Ohjelmaideoita Tulva ry sai runsaasti. On ehdotettu luonto-ohjelmaa, satuhetkiä sekä urheiluaiheisia ajankohtaisohjelmia puhumattakaan musiikkiaiheisista tuotannoista. Kirjo on laaja, kuten kuuluukin.

Bassoradio ja mainokset tuoreessa muistissa

Mainoksia ei radiossa kuultaisi. Kanavalla tiedotetaan erilaisista kulttuuriin liittyvistä tapahtumista, mutta kaupallisuus ei ole ykköstavoitteena. Homma halutaan pitää aitona kansalaisten omana juttuna, joka ei ole mainostuloista riippuvainen. Siksi tukea valtiolta tai kaupungilta on haettu.

FM-aalloille siirryttäessä toiminta sekä menot kasvavat. Nettiradiossakin musiikkia soitettaessa on maksettava teosto-maksut. Aitoihin radiolähetyksiin on vielä matkaa, mutta toiminnan kehittyessä ja kasvaessa, se on luonnollinen kehityssuunta. Tavoite lähetysten aloittamiselle netissä on vuodenvaihde, ja kulttuuriradion nähdään edistävän myös Oulun pyrkimyksiä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.


Tulva ry on vahvasti mukana kuntouttavassa nuorisotyössä

  • Tulva ry on 2016 perustettu oululainen urbaaniin kaupunkikulttuuriin keskittyvä yhdistys.
  • Yhdistys pyörittää kuntouttavaa työtoimintaa, tuottaa musiikkia, mediaa sekä erilaisia tapahtumia huomioiden erityisesti Oulun ja muun Pohjois-Suomen.
  • Tulva ry:n Telakka-nimiset tilat sijaitsevat Oulun Toppilansaaressa.
  • Yhdistys on järjestänyt yhteensä 48 musiikkiklubia sekä tapahtumaa ympäri kaupunkia eri ravintoloissa sekä Telakka-mediatalolla.
  • Telakalta löytyy muun muassa ammattitason kellutettu äänitysstudio, video- ja valokuvaussali.
  • Yhdistyksellä on myös oma MOAR-vaatemerkki, jonka tuotto menee lyhentämättömänä yhdistyksen ja kuntouttavan nuorisotyön pyörittämiseen.
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*