Jonas Laakkonen yhdisti opiskelun ja huippu-urheilun 

Jonas Laakkonen kisaa ensi keväänä Oulussa järjestettävässä Stadion Snowcrossissa.

Intohimoisen moottorikelkkailijan Jonas Laakkosen, 19, lajivalinta on adrenaliinin täytteinen snowcross.

Peruskoulun aikana Laakkonen pääsi ajamaan kilpaa ja nousi Suomessa lajin kärkikuljettajiin nopealla tahdilla. Vain 17-vuotiaana hän pääsi ajamaan miesten alempaan Prolite-sarjaan ja kaasutti toiselle sijalle SM-kisoissa. Kiihtyvä kilpailutahti kestää tammikuusta vappuun. Kilpailujen lisäksi koulukin oli hoidettava kunnialla maaliin.

Urheiluakatemia mahdollisti treenit ja opiskelun

Peruskoulun jälkeen jääliläinen Laakkonen lähti opiskelemaan merkonomiksi Oulun keskustaan.  Kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tähtäävillä nuorilla on mahdollisuus yhdistää urheilu ja opiskelu hakeutumalla Ouluseutu urheiluakatemiaan. Akatemia palvelee peruskoululaisista korkeakoululaisiin saakka. Laakkonen haki akatemian urheilijaksi, ja hänet otettiin mukaan toisen asteen opiskelijana.

Akatemiaan kuuluminen mahdollisti riittävät fysiikkatreenit aamuisin, ja ne saatiin sulautettua opintosuunnitelmaan. Treenit alkoivat aamulla kello kahdeksan. Kymmeneltä nuorukainen istui jo oppitunnilla. Riittävä fyysinen kunto onkin hurjassa lajissa välttämättömyys.

”Minun maksimisyke on 189, ja kisan aikana syke nousee 175-180:een. Erä kestää SM-kisoissa 10-15 minuuttia, ja stadioncrosseissa ajetaan alkuerissä seitsemän ja finaalissa viisitoista kierrosta. Koko se aika mennään täydellä teholla ja eriä on useita”, Laakkonen kertoo.

Opintoihin kuuluvan työharjoittelun Laakkonen suoritti myös urheilu-uraansa ajatellen. Edessä oli muutto Rukalle, jossa treenimahdollisuudet ajamiseen olivat paremmat ja työharjoittelu sujui samalla. Lumen sataessa kelkka kaivetaan tallista.

“Silloin voin hieman keventää fysiikkatreenejä, koska viikonloput menevät kelkkaradalla. Kaasu on pohjassa radalla keskimäärin 4-6 tuntia viikossa”, Laakkonen laskeskelee.

Opinnoista hyötyä myös urheilu-uran rahoittamiseen

“33-vuotias kilpa-ajaja on jo ikäloppu, joten koulut on käytävä. Elämää on kilpauran jälkeenkin”, järkeilee Jonas Laakkonen. Kuva: Jonas Laakkonen

Merkonomin opinnoista jäi hyvät opit tulevaisuutta ajatellen. Laakkonen laskee, että vuodessa laji maksaa noin 25 000 euroa. Rahaa kuluu esimerkiksi kelkan huoltoihin, ajovarusteisiin sekä treeni- ja kilpailukuluihin.

Opinnoista saadut opit ovat olleetkin eduksi Laakkosen hankkiessa rahoittajia.

”Olen tehnyt ihan älyttömästi töitä sponsorihankintojen eteen. Myös isän palo kelkkailua kohtaan on auttanut”, Laakkonen kiittää.

Helpolla ei urheilija ole muutenkaan päässyt, sillä Ouluseutu urheiluakatemia velvoittaa nuorilta tavoitteiden täyttymistä urheilu-uralla ja koulussa. Akatemian koordinaattoreilla onkin tärkeä rooli kokonaisuudessa: he pitävät kirjaa treeneistä sekä siitä, mistä urheilija on mahdollisesti jäänyt paitsi opinnoissa käsitellyistä asioista.

Huippumotivoitunut Laakkonen valmistui ajallaan keväällä 2018 ja viimeinen opiskeluvuosi huipentuikin snowcrossin EM-pronssiin. Tulevan kisakauden tavoitteetkin ovat jo selvät.

”Kyllä minun tavoite on MM-kisoissa, mutta kirkastan ensin tuon EM-mitalin”, toteaa Laakkonen päättäväisesti.

 

Hakuohje Ouluseutu Akatemiaan

Snowcross saapuu Raksilaan helmikuussa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*