Itsenäisyyspäivän paraati vaatii monien tahojen yhteistyötä

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään juhlallisin menoin. Kuva: Pixabay

Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Oulussa. Paraati on ensimmäinen Suomen liityttyä Naton jäseneksi. Teemana on Itsenäisen Suomen puolustajat. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Kainuun prikaati.

Paraatiin tulee osallistumaan noin 1300 henkilöä ja lähes 70 ajoneuvoa. Joukkoja osallistuu Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Tilaisuus on viimeksi järjestetty Oulussa vuonna 1997.

Tapahtuman suunnittelu aloitetaan yleensä noin vuosi etukäteen yhdessä paraatipaikkakunnan ja muiden viranomaisten kanssa. Tapahtuman toteuttamiseen kuuluu esimerkiksi yhteistyökokouksia eri tahojen kanssa, tapahtumapaikoilla käynnit ja paikkojen valinta. Suunnitella täytyy muun muassa kaluston ja joukkojen huoltoa, ruokailua sekä majoitusta. Oulun kaupungin ja viranomaisten kesken järjestelyt ovat sujuneet oikein hyvin, kertoo Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen.  

Oulun teatterin sisällä sijaitsevasta esittelypisteestä saa lisää tietoa Puolustusvoimien toiminnasta ja varusmiespalvelusta. Raatin stadionille kannattaa tulla hyvissä ajoin kello 11.15, kun NH90 -kuljetushelikopteri esittäytyy. Ryhmittyminen katselmukseen alkaa kello 11.35 ja siinä on myös nähtävää, Hujanen suosittelee.

Poliisi on ollut mukana itsenäisyyspäivän valmisteluissa ja on turvaamassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta itsenäisyyspäivän tapahtumien aikana. Poliisi osallistui perjantaina 24.marraskuuta pidettyyn tiedotustilaisuuteen, jossa medialle kerrottiin itsenäisyyspäivän tapahtumista, kommentoi viestintäpäällikkö ja rikoskomisario Eeva Törmänen.

Päivä alkaa aamulla lipunnostolla ja seppeleenlaskutilaisuudella. Ohimarssi alkaa kello 13 edeten Merikosken silloilta keskustan suuntaan. Liikennettä ohjaavat poliisi ja sotilaspoliisit ohimarssireitillä. Kauppatorilla voi tutustua Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten sekä järjestöjen toimintaan.

Kymmeniä tuhansia ihmisiä odotetaan saapuvan seuraamaan paraatin kulkua. Turvallisuuden ja tapahtumajärjestelyjen vuoksi tapahtuma-alueilla suljetaan katuja ajoneuvoliikenteeltä. Myös pysäköintikieltoja on voimassa kaduilla ja pysäköintialueilla. Itsenäisyyspäivänä tapahtumasta seuranneet liikennejärjestelyt näkyvät etenkin Raatin stadionin, Merikosken siltojen ja Kauppatorin alueella.

Lähteet:

Itsenäisyyspäivä – Puolustusvoimat

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*