IS: Oulun yliopistollinen sairaala suosii robottikirurgiaa – hyötyjä etenkin naisten syöpäleikkauksissa

OYS on Suomen ainoa sairaala, jossa on kaksi vaativien endometrioositapausten leikkauksiin erikoistunutta robottikirurgia. Kuva: Google Creative Commons

Naisten syöpäleikkausmäärät Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) ovat nelinkertaistuneet robottiavusteisten leikkausten myötä. Gynekologisten syöpien hoitoon erikoistunut lääkäri Sanna Eteläinen kertoo robottiavusteisen leikkauksen olevan potilaalle hyödyllisempi verrattuna tavalliseen tähystysoperaatioon.

”Näissä tapauksissa robotti on ylivertainen, koska pääsemme robottikameran suurennoksen avulla ihan lähelle leikattavaa aluetta ja pystymme leikkaamaan vaurioittamatta sitä ympäröiviä tärkeitä rakenteita, kuten hermoja ja verisuonia”, Eteläinen kertoo IS:n haastattelussa.

Artikkelin mukaan robottiavusteisen leikkauksen hyötyjä ovat myös muun muassa nopeampi toipumisaika, pienemmät leikkaushaavat ja pienentynyt komplikaatioriski.

Tällä hetkellä OYS on Suomen ainoa sairaala, jossa on kaksi vaativien endometrioositapausten leikkauksiin erikoistunutta robottikirurgia. Sairaala käyttää leikkausrobotteja myös esimerkiksi urologian ja gastrokirurgian erikoisaloilla sekä pään ja kaulan alueen hoidossa.

IS: Robottien avulla naisten syöpäleikkausten määrä nelinkertaistuu Oulussa – ”Ylivertainen joissakin tapauksissa”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*