Ensimmäinen Valkea joulu

Valkea on saanut valorusetin ympärilleen. Kuva: Lotta Kuikka

Joululaulut soivat, ihmismassat kulkevat pitkin kauppakeskus Valkean jouluisia käytäviä. Ajoissa olevat etsivät joululahjoja, toiset hakevat inspiraatiota pikkujouluihin, ja toiset eivät jaksa vielä innostua joulusta, vaikka maassa on lunta ja pikku pakkanen pureskelee ulkona poskipäitä.

Valkea viettää ensimmäistä jouluaan. Joulukuun ensimmäisen päivän kunniaksi Valkean liikkeet ovat auki kello 23:een asti. Tapahtumaa on markkinoitu Joululahjavalvojaisina, ja kauppakeskuksessa on illan aikana monenlaista ohjelmaa, muun muassa livemusiikkia, lahjavinkkejä ja tuotearvontoja.

”En edes tiennyt, että Valkea on myöhempään auki tänään. Onhan se hyvä, että on vähän pidempään auki. En ole vielä ostanut joululahjoja, enkä pääse illalla enää ostoksille”, sanoo lastenrattaiden kanssa liikkeellä oleva Piia Heinonen.

Kauppakeskuksessa istuskelee rauhallisesti Ensio Saarela. Hän katselee ohikulkevia ihmisiä hyväntuulisesti.

”Nyt tiedän, että Valkean liikkeet ovat pidempään auki”, hän kertoo.

Nopealla tiedolla Saarela ei osaa kertoa, hyödyntääkö hän Valkean pidennettyä aukioloaikaa mitenkään. Joululahjoja Saarela ei ole vielä miettinyt.

”En minä joululahjoja vielä ole ostanut. Yleensä kaksi päivää ennen aattoa ostan sitten kiireessä”, hän jatkaa ja nauraa.

img_3662
Ensio Saarelalla joululahjojen ostaminen jää usein viime tinkaan. Kuva: Lotta Kuikka

Sokoksella odotetaan iltaa

”Aina odotetaan lisää asiakkaita, kun on tällaisia tapahtumia. Myös asiakasomistajapäivät tuovat lisää väkeä”, kertoo Sokoksen visualisti Kati Enbuske.

Joulun tuleminen näkyy Sokoksella koristeluina ja tavaramäärän lisääntymisenä. Sokoksella ollaan myös varauduttu Valkean kolmannessa kerroksessa viikonloppuisin esiintyvään joulupukkiin ja punanutun tarvitsemaan rekvisiittaan.

Joulukauppa lukuina

Vuonna 2015 suomalaisten joulubudjetti oli noin 500 euroa. Tästä noin 300 euroa käytettiin lahjoihin ja loput muihin valmisteluihin. Suosituimpia joululahjoja olivat suklaa ja muut makeiset, kirjat ja vaatteet. Yhä useampi henkilö kertoi ostavansa joululahjoja netistä. Myös kirkon ulkomaanavun Toisenlaiset Lahjat olivat entistä suositumpia. Suosituin lahja oli ammatti, jota annettiin noin 4400 kappaletta. Kolmen kärjessä ammatin jälkeen olivat vuohi (3700 kappaletta) ja koulupuku (3600 kappaletta). Yli puolet Toisenlaisista Lahjoista annettiin joulukuussa.

Joulukinkkuja myydään vuosittain kuudesta seitsemään kiloa. Kinkun ostavista talouksista 86 prosenttia suosii kotimaista kinkkua. Suosituimpia laatikoita ovat perinteiset porkkana-, lanttu-, peruna- ja maksalaatikot, ja ne ostetaan useimmiten valmisruokina. Vain 12 prosenttia tekevät laatikkonsa itse.

 

Lähteet:

Kauppakeskus Valkea

Tilastokeskus: Tilastot 2015

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*