BUB kertoo tarinoita kuplien kautta

Hannele Pussinen esittelee BUB-näyttelyssä idealamppuja. Kuva: Terhi Haapakoski
Heidi Stålnacke halusi tuoda Ärrinmurri-teoksensa täysikokoisena BUBiin. Kuva: Terhi Haapakoski

Kello lähenee viittä Oulun taidemuseolla, ja ensimmäisen kerroksen näyttelytilassa on jo hälinääHeidi Stålnacke ja Hannele Pussinen odottavat ovien avautumista yleisölle jännittyneinä. He ovat yhdessä koonneet BUB-näyttelyn, joka on osa Oulun sarjakuvakeskuksen tuottamaa Comics effects –näyttelykokonaisuutta.

”Oulun taiteilijaseuran jäsenille järjestettiin avoin haku, jonka kautta Oulun Sarjakuvakeskus valitsi meidät tekemään näyttelyä”, kertoo Stålnacke.

Näyttelyn nimi BUB syntyi taiteilijoita yhdistävästä kupla-teemasta. Pussisen teokset näyttelyssä ovat lasisia puhekuplia. Stålnacken kokonaisuuden keskiössä on Ärrinmurri-teos, jonka ajatuskuplat edustavat kuvia menetetystä maailmasta. Läpinäkyvät, pullonkorkeilla ja pillinpätkillä täytetyt pallot tuovat mieleen muovista tulvivat kaatopaikat ja valtameret.

”Olen tehnyt Ärrinmurrin pienoismallin jo vuonna 2005 osana opinnäytetyötä, ja nyt halusin tehdä sen täysikokoisena. Yllätyin, kuinka paljon siihen meni aikaa”, Stålnacke pohtii.

Sähköpostiviesteistä puhekupliksi

Taiteilijat ovat tavanneet vain kerran aiemmin, ja näyttelyä on koottu pääasiassa sähköpostivaihdon kautta. Kun naiset nyt seisovat näyttelyssä jutellen, he vaikuttavat aivan vanhoilta tuttavilta. Kahden taiteilijan erilaiset tyylit yhdistyvät näyttelytilassa luoden kontrastia ja vastakkainasettelua.

Hannele Pussinen hyödynsi puhekuplissaan kierrätettyjä lasipulloja. Kuva: Terhi Haapakoski

Stålnacken osuuden valaistus on hämärä, maailmanlopun ajatuskuplat laskeutuvat katosta katsojan silmien eteen. Pussisen puoli taas on vaalea, täynnä pyöreitä muotoja ja katsojalle juttelevia erimuotoisia puhekuplia. Keskellä Pussisen tilaa on värikkäitä idealamppuja vastapainona kaikelle valkeudelle.

Näyttelyn teokset on koottu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen, mikä Pussiselle oli uusi kokemus.

”Etsin teoksiin pulloja kierrätyskeskuksista. Näyttelyn kokoaminen oli uutta ja työlästä, mutta kivaa”, Pussinen pohtii.

Näyttelyn avautuessa tila täyttyy nopeasti yleisöstä. Pussisen kuplat keräävät hymyjä ja tutkivia katseita – mistähän sarjakuvasta tämän kuplan lause on peräisin? Stålnacken Ärrinmurri herättää ihastusta, mutta sen ajatuskuplat pohtivia ilmeitä ja ajatustenvaihtoa.

Päällimmäisenä näyttelystä jääkin mieleen juuri kahden eri taiteilijan tyylien välinen kontrasti. BUB saa pohtimaan maapallon tilaa ja tulevaisuutta kierrätysmateriaalien käytön ja Ärrinmurrin murheellisten ajatusten kautta. Kuitenkin värikkäät idealamput ja valoisat puhekuplat moninaisine sarjakuvasitaatteineen saavat miettimään, että milloinkahan olenkaan viimeksi lukenut kokonaisen sarjakuvan?

 

Oulun sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa (vas.) sekä taiteilijat Hannele Pussinen ja Heidi Stålnacke avaamassa BUB-näyttelyä Oulun taidemuseossa. Kuva: Terhi Haapakoski
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*