Äijälaji haluaa muutosta imagoon 

Mäkihyppyuran jälkeen Toni Niemistä on kiinnostanut ravit. Kuva: Piritta Nätynki

 

Naisten ravien muotiinäytös herätti suurta mielenkiintoa. Kuva: Piritta Nätynki
Naisten ravien muotiinäytös herätti suurta mielenkiintoa. Kuva: Piritta Nätynki

Entinen mäkihypyn olympiavoittaja  Toni Nieminen haluaa naiset mukaan raveihin. Hänen mielestä miehillä on peiliin katsomisen paikka äijalajille tarpeellisen imagon muuttamisessa. Oulun Äimärautiolla järjestettiin 14.11. naisten ravit, joissa Nieminen oli juontajana.

”Järjestäjä pyysi minua mukaan, ja ilman muuta olen täällä, kun asuin aiemmin täällä vähän aikaa. Kiva oli tulla Ouluun”, Nieminen iloitsee.

Nieminen näkee raviurheilun ukkoutumisen ja äijäprofiilin ongelmallisena.

”Naisille vielä pitää jotain järjestää mukaan, pikkuisen kakkua ja kermavaahtoa, mutta kun naiset saadaan paikalle, heillä on kivaa. Ehkä pelikulttuuri ja kisaturistina olo on enemmän äijien hommaa, vaikka tämä voisi olla perheen laatuaikaa. Tässä olisi meillä miehillä peiliin katsomisen paikka. Vaimoja voisi houkutella enemmän mukaan”, Nieminen pohtii.

Hänellä on pieni omistus pariin hevoseen. Ajamiseen on yhä poltetta.  Syitä lajin miesvaltaisuudelle hän hakee historiasta ja kulttuuriperinteestä.

”Täytyy myöntää, että naiset ovat parempia hevosen kanssa. Heillä on luontainen hoivavietti ja vähemmän kilpailuviettiä, että he haluaisivat olla kilpailemassa. He haluavat lähestyä eri tavalla hommaa. Vauhti ja vaaralliset tilanteet tulevat helpommin esiin meillä miehillä. Raveissa tarvitsee olla kunnianhimoinenkin”, päättää Nieminen.

Salme Ojala ja Maritta Laine naureskelevat, onko heistä tullut jo mijonäärejä. (Kuva: Pirtta Nätynki)
Salme Ojala ja Maritta Laine naureskelevat, onko heistä tullut jo mijonäärejä. Kuva: Piritta Nätynki

Aloittelijat opettelemassa veikkaamista  

Toista kertaa raveissa olivat oululaiset ystävykset Maritta Laine ja Salme Ojala. He tulivat tietoisesti tapahtumaan. Laine hymyilee Ojalan suuntaan ja sanoo häneltä kuulleen naisten raveista.

”Kohtaloa odotellessa päätin lähteä käymään. Hyvä sauma on käydä sinkkuna täällä, tulin samalla opettelemaan veikkaamista”, Ojala kertoo.

”Juuri kuulin, että ystävän tytön hevonenkin juoksee täällä tänään”, toteaa Laine.

Laine ei tiennyt oheistarjonnasta. Hän olettaa esittelyjen ja muotinäytöksen kiinnostavan naisia. Uteliaana on tullut katseltua. Ojala tiesi paikalla olevan meikkaus- ja silmälasipisteen.

”Kun tänne saa houkuteltua, niin on jännää. Hyvää vaihtelua tämä on kotona sukan kutomiselle ja television katsomiselle. Kyllä minut jatkossakin saa houkuteltua raveihin”, Ojala pohtii.

Ojala myöntää, että hänellä on ollut ennakkoluuloja raveihin.

”Toista kertaa olen raveissa. Olen luullut hevosia rääkättävän, mutta ohjastajat eivät lyö hevosta vaan vierellä olevaa aisaa”, huokailee Ojala.

Maaseutuyrittäjäopiskelijat tutustumassa raveihin 

Marjo Pihkakoski oli tullut yhdessä maaseutuyrittäjäopiskelijoiden kanssa raveihin, kuvassa: Oona Müller, Riina Harju ja Johanna Kortesalmi. Kuva: Piritta Nätynki
Marjo Pihkakoski oli tullut yhdessä maaseutuyrittäjäopiskelijoiden kanssa raveihin, kuvassa: Oona Müller, Riina Harju ja Johanna Kortesalmi. Kuva: Piritta Nätynki

Muhoslainen Marjo Pihkakoski saapui tapahtumaan yhdessä Luovin maaseutuyrittäjäopiskelijoiden kanssa.

”Pääjuttu oli lähteä, kun talliltamme oli yksi hevonen mukana koelähdössä”, Pihkakoski aloittaa.

Opiskelijoiden aiempi kokemus raveista oli vaihteleva.

”Jos on tuttu hevonen, sitten kiinnostaa enemmän. Olen neljävuotiaasta ratsastanut, mutta nyt ei ole omaa hevosta”, raahelainen Johanna Kortesalmi kertoo.

”Eka kertaa olen raveissa. Olen ollut aina kiinnostunut eläimistä, mutta hevoskiinnostus on tullut vasta koulun myötä”, kempeleläinen Oona Müller miettii.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*