Aamupäivä Tuirassa

Tuira on yksi Oulun suosituimmista kaupunginosista. Sen vetovoimaisuus perustuu monipuoliseen palveluvalikoimaan, halpoihin vuokriin ja kauniisiin maisemiin. Perjantaipäivän valjetessa Oulun Kallioksi kutsutussa kaupunginosassa kadut täyttyvät ihmisistä, jotka taivaltavat arkirutiiniensa pariin.

Raimo Torkkel on perinteiseen tapaansa tullut kello yhdeksän istumaan aamupäiväänsä Tuisku Pubiin.

”Tämä on tuiralaisten olohuone ja minä olen sen liikkuvaa kalustoa.”

”Yhdeksästä puoli yhteen olen täällä. Puoli yhdeltä on ruoka, joten silloin pitää olla kotona”, Raimo Torkkel toteaa. Kuva: Mari Molkoselkä

Torkkel on asunut Tuirassa vuodesta 1991 ja hän on nähnyt kuinka valtavasti kaupunginosa on muuttunut. Hänen mielestään huonoon suuntaan, kun suuri osa palveluista on kadonnut. Tuirassa ei esimerkiksi ole pankkia.

Torkkelin seurueesta kuitenkin todetaan, että Tuiraa pitäisi silti kutsua pääkaupungiksi, koska se jättää kirkonkylän joen tuolle puolen.

Patosilta on Torkkelin mielestä Tuiran kaunein paikka. Kuva: Mari Molkoselkä

Valtatien varrella sijaitsevalla Teboililla aamuhuiske on alkanut täydellä teholla. Kaikki huoltoaseman pelikoneet ovat varattuja ja pöydät ovat täyttyneet asiakkaista. Kanta-asiakas Sauli Puolitaival istuu ystäviensä kanssa kahvilla rupatellen ja lehtiä lueskellen.

Puolitaival on asunut Tuirassa vuodesta 1980 lähtien. Alueella on Puolitaipaleen mukaan kaikki palvelut. Linja-autot kulkevat hyvin, on huoltoasemia, kaikki kaupat ovat lähellä ja Alakanava on kesäisin hänen mielestään Oulun kaunein paikka. Kuva: Mari Molkoselkä

”Me ollaan täällä joka päivä”, Puolitaival kertoo.

Teboililla tapaa tuttuja ja aika vierähtää kahvia juodessa ja maailmaa parantaessa. Puolitaival ja hänen ystävänsä Olavi Palsa kertovat, että he ovat huoltoasemalla aina aamupäivällä ja iltapäivällä sitten uudestaan.

”Eläkkeellä olo on semmoista kiireellistä jouten oloa”, Palsa naurahtaa.

Päivä on jo pitkällä uimarannalla, mutta joessa uiskentelevat sorsat eivät suinkaan ole ainoat uimarit. Kaverukset Ville Niemimäki ja Eemil Alakärppä ovat saapuneet Oulujoen kaupungin puolelta Tuiraan pulahtamaan avannossa.

”Mukava tunne kun pääsee avantoon”, Alakärppä ja Niemimäki toteavat. Kuva: Mari Molkoselkä

Niemimäki on aloittanut avantouinnin vasta puolitoista viikkoa sitten. Vesi on kylmää, mutta hänen mukaansa keho lämpenee nopeasti – heti kunhan pääsee sisälle. Hän aikoo jatkaa harrastuksen parissa.

Alakärpällä uiskentelu on kestänyt hiukan pidempään – hän on avantouinut jo nelisen vuotta.

”Kerran tein kunnon pyrähyksen, koska isoveli lupasi tarjota aterian jossain ravintolassa. Kävin sitten kuukauden ajan joka päivä avannossa.”

Alakärpän mukaan uimaranta on hieno, ja tässä osassa Tuiraa hän viettää eniten aikaa niin kesällä kuin talvellakin. Vaikuttaa siltä, että Tuiran vieressä virtaava Oulujoki on tämän kaupunginosan sydän. Kaupunkilaiset ympäri Oulua saapuvat nauttimaan sen virtauksista.

Näkymä Tuiran uimarannasta. Kuva: Mari Molkoselkä
Share
Tietoa Mari Molkoselkä 7 Articles
Olen Mari Molkoselkä, 23-vuotias kittiläläinen journalismin opiskelija. Pyrin päivässä kuuntelemaan ainakin yhden (useimmiten useamman) yli tunnin mittaisen podcastin, laadukas video on kuin lapsena monet kerrat kuultu iltasatu, ja kirjoittaminen vaatii villasukat jalkaan.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*