Opiskelijoiden baarikäyttäytymisessä eroavaisuuksia

Lähestyvä vappu on kiireistä aikaa opiskelijoille – varsinkin erilaisten tapahtumien ja juhlien takia, jotka sijoittuvat usein baareihin. Monet eivät kuitenkaan koe oloaan turvallisiksi baareissa tai yökerhoissa esimerkiksi mahdollisten häiriötilanteiden takia. 

Mutta millaista on tiskin takana? 

Haastateltavat esiintyvät jutussa muutetuilla nimillä. 

Laura, 22, työskentelee toista vuotta opiskelijoiden suosimassa baarissa. Hän pääsi alalle suoraan lukiosta. Parhainta työssä on vaihtelevuus – mikään ilta ei ole samanlainen. Kamalinta taas ovat pitkät päivät, jotka voivat venyä jopa 12-tuntisiksi. 

Helena, 19, on ollut kohta vuoden töissä Oulun keskustassa sijaitsevassa pubissa. Tätä ennen hän opiskeli tarjoilijaksi ja pääsi harjoittelusta suoraan töihin. Helenan mukaan parasta työssä on mukava työyhteisö, hyvin käyttäytyvät asiakkaat ja se, että hyvinä päivinä on mukava tulla töihin. Hyvät asiakkaat käyttäytyvät asiallisesti ja tietävät omat rajansa. “Tippikään ei ole pahitteeksi.” 

Kamalinta työssä taas ovat huonosti käyttäytyvät asiakkaat. Tällaisia ovat Helenan mukaan ne, jotka riehuvat tai kommentoivat esimerkiksi työntekijän kehoa tai ulkonäköä. 

Pubissa ei ole jatkuvasti järjestyksenvalvoja paikalla, mutta tiskin takana on aina joku, jolla on järjestyksenvalvojakortti. Vakavissa tilanteissa työntekijä voi painaa vartijanappia tai soittaa poliisit. Tappeluita tai muita vastaavia tilanteita ei kuitenkaan Helenan uran aikana ole useasti ollut, ainakaan Helenan ollessa itse töissä. Järjestyksenvalvojat ohjaavat häiriköivät ihmiset ulos, elleivät häiriköt itse poistu ensin. 

Pää on pidettävä kylmänä

Häirintääkin työpaikalla tapahtuu. Häirinnäksi voidaan lukea esimerkiksi epäasiallinen kommentointi, jota Helenan mukaan joutuu kuulemaan silloin tällöin. Varsinkin vanhemmat miesasiakkaat saattavat vihellellä ja flirttailla. Myös epäasiallinen ehdottelu on tuttua työntekijöille. 

“Pitää pysyä kylmänä ja osata olla suora. Kerran asiakas kommentoi takapuoltani, ja osasin sanoa suoraan, että jos ei osaa käyttäytyä, niin heitetään pihalle. Tilanteet eivät tunnu ahdistavilta, kun osaa pitää pään kylmänä”, Helena kertoo. 

Laurankaan työpaikalla ahdistelu ja häirintä ei ole tuntematon ilmiö.  

“Yleensä se on kommentointia ja epätoivottua flirttailua. Tiskin puolella asiakkaat saattavat heitellä epämääräisiä kommentteja. Tällaista tapahtuu vähintään kerran viikossa. Myös miespuoliset kollegat kokevat samanlaisia asioita.” Epämukavia tilanteita käydään läpi työpäivän jälkeen ja asioita käsitellään palavereissa. 

“Tämän kaltaisissa tilanteissa sanon suoraan, että lopeta. Jos asiakas ei tajua tai tilanne on muuten epämukava, niin silloin järjestyksenvalvoja heittää ulos.”

Laura lisää, että useimmiten ihmiset kuitenkin uskovat ensimmäisen kerran jälkeen, eikä järjestyksenvalvojaan yleensä jouduta turvautumaan.

Asiakkaidenkin välillä on eroja

Helenan mukaan nuoret opiskelijat ovat yleensä hyväkäytöksisiä eivätkä aiheuta häiriötilanteita, kun taas vanhemmat miehet ovat niitä, jotka huutelevat. Opiskelijat harvemmin uskaltavat sanoa mitään epäasiallista – paitsi ehkä vahvassa humalatilassa.  

Lauran työpaikalla asia koetaan hieman eri tavalla. Vaikka yleisesti asiakkaat ovatkin hyväkäytöksisiä, Lauran mukaan niin kutsutut “tavan tallaajat” käyttäytyvät usein opiskelijoita paremmin. “Opiskelijat alkavat useammin vänkäämään asioista, joille ei mahda mitään, kuten esimerkiksi juomien hinnoista.”  

Helenan mukaan baarimikkona pärjää, jos on kiltti ja ystävällinen mutta myös kovapäinen. Pitää osata ottaa asiat huumorilla ja silti tarpeen vaatiessa sanoa jyrkästi. Lauran mukaan taas työssä pärjää, kunhan on erittäin ulospäinsuuntautunut, reipas ja rohkea eikä pelkää puuttua ikäviin tilanteisiin. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*