Nokkosesta saattaa olla apua allergiaoireisiin

Nokkonen on säilyttänyt suosionsa superfoodina. Kuva: Hilla Miettinen

Viime aikoina kovassa nosteessa olleet superfoodit ovat saaneet jalansijaa myös Suomesta. Goji-marjat, Acai-jauheet sekä auringonkukan siemenet ovat löytyneet kauppojen valikoimasta jo tovin, sen sijaan Suomalainen superfood on vielä monelle varsin vieras käsite.

Oulun Ruohonjuuren myyjän Toni Rissasen mielestä Suomesta löytyy paljon ravinnerikkaita superfoodeja, erityisesti villiyrteistä.

”Nokkonen on noussut ihmisten suosioon, ja se on minun mielestäni yksi parhaimpia villiyrttejä Suomen luonnossa. Lehti on keväällä aivan huippua; todella paljon ravintoaineita. Magnesiumit, raudat, piitäkin löytyy.”

Rissasen mukaan nokkonen helpottaa allergiaoireita keväisin sekä puhdistaa munuaisia. Nokkosia ei kuitenkaan kannata kerätä liian ravinteikkailta paikoilta, kuten tunkioiden takaa, sillä ne imevät itseensä helposti nitraatteja.

”Itse tykkään juuri tuoreista nokkosista tehdystä nokkosmunakkaasta tosi paljon. Nokkosten maku on vahva, mutta siihen tykästyy kyllä. Maut kertovat lääkinnällisistä vaikutuksista ja ravinteista. Suomen luonnon villiyrtit ovat monesti kitkeriä. Kaupan salaatti taas ei minusta maistu millekään, ja siinä onkin köyhä ravintosisältö verrattuna villiyrtteihin.”

Mistä villiyrttejä voi kerätä?

Villiyrttejä ja muita luonnonantimia kerätessä pitää muistaa maanomistajien luvat sekä maaperä. Saastuneet alueet, kuten teiden ja kaatopaikkojen vierustat, on parempi jättää väliin.

”Semmonen joku luonnon niitty tai pelto voisi olla aika hyvä paikka, toisaalta metsästä löytää myös. Koivunlehdet, nokkoset ja voikukat ihmiset tunnistavat tosi helposti. Mutta sitten taas jos lähdet putkikasveja kuten koiranputkea etsimään, niin sitten on tiettyjä myrkkykasveja jotka pitää tietää. Olikohan myrkkykeiso, joka voi mennä sekaisin koiranputken kanssa.”

Suomalaisilla superfoodeilla on terveellisiä vaikutuksia

Suomalaisia superfoodeja alkaa olla jokaiseen vaivaan. Saven uskotaan puhdistavan juojan kehosta raakakemikaaleja sitomalla haitallisia ainesosia itseensä ja vapauttaen tarpeellisia kivennäisaineita kuten magnesiumia. Bakteerin ja hiivasienen symbioottinen kasvusto kombutsa-teessä puolestaan lupaa juojalleen entsyymejä ja maitohappobakteereja. Rissasen suosikki on kuitenkin nokkosen lisäksi koivunlehti, jolla on vahvoja puhdistavia vaikutuksia.

”Tykkään käyttää tämmöisiä luonnontuotteita esimerkiksi flunssaan. Tehdään uutteita eli esimerkiksi alkoholiin laitetaan hiirenkorvia, niin saadaan flunssalääkettä. Voisi sanoa, että on ehkä jotain lieviä antibioottisia vaikutuksia, kun puhdistetaan kehoa poistamalla nesteitä.”

Villiyrttien lisäksi Rissanen arvostaa myös perinteisiä suomalaisia marjoja ja sieniä.

”Suvun mailta tulee kerättyä esimerkiksi pakurikääpää. Tykkään noista lääkinnällisistä sienistä. Suomen luonto on vielä melko puhdasta. Mitä pohjoisemmaksi mennään, niin sininen valonaallonpituus lisääntyy. Kasvit suojautuvat tätä vastaan ja kehittävät erilaisia suoja-aineita. Ne ovat sitten meille monesti ravitsemuksellisia ja lääkinnällisiä.  Suomalaiset marjathan ovat  globaalistikin ajatellen tosi huippua. Oulussa on aika hyvät polyfonipitoisuudet marjoissa.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*