Nikotiinin käyttö muuttaa muotoaan

Erilaisia nikotiinivalmisteita on nykyään laaja valikoima, mutta perinteinen tupakka pitää vielä pintansa. Kuva: Sara Saarnia

Noin joka kymmenes suomalainen tupakoi päivittäin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastojen mukaan kaksikymmentä vuotta sitten lukema oli puolet suurempi. Nuuskaaminen on suomalaisten keskuudessa melko yleistä, ja vuonna 2020 noin kahdeksan prosenttia suomalaisista käyttikin nuuskaa päivittäin. Vaikka viime vuosina on puhuttu paljon siitä, että tupakointi on vähentynyt ja nuuskaaminen lisääntynyt, on tupakoitsijoiden määrä edelleen suuri. Kysyimme suomalaisilta heidän nikotiinin käytöstään, ja saimme vastauksia 2605 kappaletta. Nikotiinia jossain muodossa säännöllisesti käyttäviä oli vastaajista noin puolet ja satunnaisia käyttäjiä noin kolmetoista prosenttia.

Kyselyyn vastanneista 79% oli naisia. Vastanneista 80% oli iältään 18–34 vuotta.

Nuorten tupakointi vähenee entisestään 

Kyselyn vastaukset yllättivät, sillä tupakan suosion laskusta on puhuttu paljon, mutta vastauksista näkee, että lähes 80 prosenttia nikotiinia käyttävistä tupakoi. Moni vastanneista on aloittanut tupakoinnin noin 14–16-vuotiaana. THL:n tilaston mukaan vuonna 2021 on 14–20-vuotiaista tupakoinut kuitenkin vain noin kuusi prosenttia saman luvun ollessa vuonna 2011 lähes 20 prosenttia. Pidemmällä aikavälillä tupakointi on siis yleisesti ottaen laskenut merkittävästi, mutta viimeisten muutamien vuosien aikana eläkeikäisten naisten tupakointi on sen sijaan ollut hienoisessa kasvussa. 

Tupakoinnin vähenemiseen on monia syitä, joista merkittävämpänä huoli terveydestä. Myös tupakka-askin hinnan nousu on saattanut vaikuttaa tupakointitottumuksiin. Suomi on nostanut hiljalleen tupakkaveroa ja askin hinta on nykyään jo yli yhdeksän euroa. Kymmenen euron rajan odotetaan rikkoutuvan tämän vuoden lopulla, kun veroja korotetaan entisestään. Tämä saattaa koitua kohtaloksi monen kukkarolle. 

Torniossa työskentelevä hammaslääkäri Hanna Aine kertoo työssään havainneensa tupakoinnin vähentyneen huomattavasti viime vuosien aikana, ja nuuskaamisen puolestaan lisääntyneen. Yksi syy tähän on mahdollisesti Tornion sijainti aivan Ruotsin rajan tuntumassa, mikä helpottaa nuuskan hankkimista.

Moni toivoo muutosta tupakkalakiin 

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta, mutta se ei estä käyttöä. Nuuskaa haetaan Suomeen muun muassa Haaparannalta, jossa heti rajan tuntumassa onkin erilaisia nuuskapuoteja. Nuuskaa haetaan lisäksi ruotsinlaivalta ja Venäjältä asti. 

Kyselymme mukaan lähes puolet vastanneista toivoisikin, että nuuskan myyminen tulisi Suomessa lailliseksi. Mielenkiintoista on se, että lakiin haluaisi muutoksen myös moni sellainen ihminen, joka ei käytä nikotiinituotteita lainkaan.

Hanna Aine kertoo nuuskan vaikuttavan elimistöön paikallisemmin kuin tupakka. Tupakka vaikuttaa enemmän keuhkoihin ja muutenkin koko elimistöön. Hän sanoo nuuskan olevan siinä mielessä parempi vaihtoehto, mutta muistuttaa, ettei sekään missään nimessä hyväksi ole.

Kyselyymme vastanneista nikotiinin käyttäjistä noin joka kolmas kertoi käyttävänsä nuuskaa. Ylen mukaan miehet nuuskaavat naisia enemmän. Vuonna 2020 ainoastaan yksi prosentti naisista käytti nuuskaa päivittäin, kun taas miehistä kymmenen prosenttia nuuskasi päivittäin.

”Nuuska on enemmän nuorten miesten juttu, mutta rajan tuntumassa yllättävän vanhatkin käyttävät nuuskaa. Ihan 80-vuotiaitakin nuuskan käyttäjiä löytyy”, Aine sanoo.

Nikotiinipussien käyttö on uusi trendi 

Nikotiinipussien käyttö on viimeisen muutaman vuoden aikana ilmestynyt uusi trendi, kertoo Yle. Eri väriset ja hyvänmakuiset pussit houkuttelevat etenkin nuoria. Nikotiinipussien annoskoko on perinteistä pienempi, joten ne ovat huulessa usein huomaamattomampia kuin nuuska. Tuotteet rinnastetaan luvallisesti markkinoilla olevaan itsehoitolääkkeeseen, jonka nikotiinipitoisuus on 4mg yhtä annospussia kohti. Vahvempi tuote luokitellaan reseptilääkevalmisteeksi. 

Nikotiinipussien ostaminen on tehty helpoksi, sillä niitä pystyy tilaamaan vaivattomasti netistä. Nettisivuilla tuotteet ovat houkuttelevan näköisiä, aivan kuin olisi karkkeja valikoimassa. Toisin kuin tupakka-askien kuvat, nikotiinipussien rasiat ovat kirkkaita ja herkullisen näköisiä. 

Kyselymme mukaan melkein 14 prosenttia vastanneista käyttää tai on ainakin kokeillut nikotiinipusseja. Käyttäjät haluavat usein pussien avulla päästä eroon vahvemmista nikotiinituotteista. Hammaslääkäri Hanna Aine kertoo, että hänkin on huomannut tupakattomien nuuskatuotteiden, kuten nikotiinipussien, suosion nousun.

“Moni vaihtaa tupakasta nuuskaan ja nuuskasta nikotiinipusseihin, joita pidetään vähän ‘terveellisempänä vaihtoehtona’ nuuskalle.”

Nuuskan myynnin laillistaminen mahdollisesti auttaisi monia eroon savukkeista. Kuva: Sara Saarnia

Kysely toteutettiin huhtikuussa 2022 Google Forms -kaavakkeella, joka julkaistiin Instagramissa ja Facebookissa. Kysely oli voimassa viikon, jonka aikana vastauksia tuli 2605 kappaletta.

Tekijät: Liisa Vuori, Sara Saarnia, Marko Männistö

Lähteet: 

THL: Tupakkatilasto 2020 

YLE: Värikkäästi pakatut nikotiinipussit houkuttelevat nuoria ja naisia – maahantuonti kasvaa Suomessakin, mutta se voi olla rikos 

YLE: Päivittäinen tupakointi väheni – nuuskaaminen yleistyi 

THL: Nuuska Suomessa ja muissa Pohjoismaissa 

Suomen ASH: Nuuska 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*