Nenäpäivän tukemisella nyt isompi tarve kuin koskaan

Tämän vuoden Nenäpäivä-lähetyksen juontavat mediapersoona Constantinos ”Gogi” Mavromichalis ja uutisankkuri Piia Pasanen. Kuva: Nenäpäivä

Nenät vaihtuvat punaisiksi tänään perjantaina, kun Nenäpäivä-kampanja huipentuu Yle TV2:n sekä Yle Areenan esittämään perinteiseen suoraan lähetykseen. Ilta tulee olemaan yllätyksellinen, sillä edes juontajat eivät vielä tiedä, mitä kaikkea suorassa lähetyksessä tapahtuu. Luvassa on kuitenkin perinteisesti ainakin livemusiikkia sekä koskettavia hetkiä.

Tarve kehitystyölle ja humanitaariselle avulle on lähiaikoina noussut ennätyksellisen korkealle. Nenäpäivä-kampanja tähtää sen vuoksi tänä vuonna ennätystulokseen. Viime vuoden kriisien takia kehitystavoitteet ovat jälkijunassa ja jopa takapakkia on joissain asioissa otettu. Esimerkiksi ruokakriisi on maailmassa tällä hetkellä ennätyksellinen. Myös sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen on hidastunut jopa kokonaisella sukupolvella.

Nenäpäivää on mahdollista tukea monella eri tavalla. Ylen Nenäpäivän villasukkamarkkinat ovat Turussa odotettu tapahtuma, jossa vuodesta toiseen yleisö lahjoittaa markkinoille satoja sukapareja. Sukat myydään Turun Kauppatorilla Nenäpäivänä ja ihmiset ostavat niitä usein kasoittain esimerkiksi lahjoiksi. Villasukkia on myyty Nenäpäivän hyväksi vuosien varrella myös muissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Oulussa.

Nenäpäivän tarkoituksena edistää globaalia oikeudenmukaisuutta yhdistämällä viihde ja yhteinen kansanliike, jossa kerätään varoja maailman lapsille pitkäkestoiseen kehitysyhteistyöhön. Nenäpäivän keräämät lahjoitukset suunnataan seitsemääntoista eri maahan Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan edistämään lasten koulutusta, terveyttä, turvaa sekä ravinnonsaantia. Kampanjan järjestää Nenäpäivä-säätiö. Säätiön toiminnassa ovat mukana muun muassa UNICEF, Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu sekä Pelastakaa Lapset. Suomessa Nenäpäivä-kampanjaa on järjestetty vuodesta 2007 lähtien.

Nenäpäivään voi osallistua kuka tahansa esimerkiksi lahjoittamalla rahaa tai levittämällä sanaa Nenäpäivästä sosiaalisessa mediassa. Nenäpäivällä on jatkuva keräyslupa, joten myös kuukausilahjoittajaksi ryhtyminen on mahdollista.

Lähteet:

YLE: Nenäpäivän villasukkamarkkinat saivat neulojat liikkeelle – suora lähetys Turun kauppatorilta kello 10

YLE: Kaikkien aikojen Nenäpäivä! – Naurumaraton, Puoli seitsemän ja monet muut Ylen ohjelmat mukana auttamassa

YLE: Nenäpäivän sukkamyynnillä saatiin Oulussa kiva potti

Nenäpäivän nettisivut

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*