Kuusi vuotta Mikael Granlundin ilmaveivistä – näin ihmiset muistelevat tapahtumia

13. toukokuuta 2011 noin kello 21.10 koko Suomi pysähtyi.

Välieräottelussa Venäjää vastaan 19-vuotias hyökkääjä Mikael Granlund päättää ottaa maalin takana kiekon mailan lavan päälle. Loppu on historiaa.

Granlundin ilmaveivi vei ottelussa Suomen 3–0-voittoon ja lopulta Leijonat marssi aina maailmanmestaruuteen saakka. Mutta edes Granlund itse ei osannut arvata, millaiseen mediapyöritykseen yksi yksittäinen maali voisi nousta.

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -äänestyksen voitto, YouTube-hitti, Antero Mertarannan reaktiosta tehty Taivas varjele! -kappale, postimerkki… siinä vain muutama esimerkki, millaisiin mittasuhteisiin yksi maali lopulta nousi.

Myös amerikkalaiset uutisyhtiöt Fox News, NBC, ESPN ja The Huffington Post noteerasivat Granlundin maalin verkkosivuillaan.

Myös ilmaveivi-sana lisättiin myöhemmin kotimaiseen Kielitoimiston sanakirjaan.

Ilmaveiviin ja selostaja Antero Mertarannan reaktioon voi palata Ylen Elävän arkiston sivuilla:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/05/16/huikea-ilmaveivi-kaatoi-karhun-ja-vei-leijonat-finaaliin-2011

”Ei siitä saanut kuin yhden maalin”

Ilmaveivin jälkeen Granlundin kokema mediapyöritys oli kovaa. Nuori hyökkääjä pysyi maalin jälkeen kuitenkin vaatimattomana.

”Se on vain yksi maali, ihan kiva että meni sisään. Olen sitä nuorempana jonkin verran harjoitellut, mutta ei siitä saanut kuin yhden maalin”, Granlund muistutti maalin jälkeen.

Ilmaveivistä huolimatta Granlundin ura ei lähtenyt maailmanmestaruuden jälkeen nousukiitoon. Seuraava kausi Minnesota Wildissa oli vaikea. Granlund joutui pelaamaan farmisarja AHL:ssä.

Lopullinen läpimurto NHL-eliittiin tapahtui vasta tällä kaudella, kun Granlund iski 81 otteluun 69 tehopistettä ja oli paras suomalainen pistemies. NHL:n pistepörssissä tehopisteet riittivät sijaan 23.

”Ykköskaljan masentava etikettikin unohtui”

Ilmaveivistä muistan parhaiten erään ystäväni reaktion, kun Venäjä-pelin jälkeen kävimme hengähtämässä raitista ilmaa jännittävän ottelun jälkeen. Mies tuijotti vaitonaisena tyhjyyteen, kunnes rikkoi hiljaisuuden sanoihin: ”Mikael Granlund on 19-vuotta, ja nousee koko kansan suurimmaksi sankariksi. Minä olen 21, ja piirrän sarjakuvia.” TAPIO 25v

”Minulle on jäänyt elämässäni mieleen kaksi urheilutapahtumaa ylitse muiden. Toinen on Niskasen ja Jauhojärven parisprintin olympiakulta Sotshissa ja se toinen on Granlundin ilmaveivi. Fiilis maalin jälkeen oli täysin uskomaton. Huusin kotisohvalla ”WOOO!” ainakin 18 kertaa ennen kuin pystyin tekemään mitään muuta.” OSKARI 22v

”En oikeastaan edes muista. Muistan kyllä katsoneeni pelin. Paremmin muistan vuodesta 2011 Nurmisen ilmaveivin ja Osaman lahtaamisen.” MARKUS 22v

”Ilmaveivi. 2011. Ikää ainakin 17 ja meno sen mukainen. Perjantai 13. ja oletuksena, ettei mikään voi mennä hyvin. Jengin ainoana alaikäisenä kuumottelen hiukan illan aikana kuluvan alkoholin (Olvi kultalonkero, Jonnet ei muista) ja tupakkatuotteiden määrää, vaikka en sitä tietenkään voi täysi-ikäisille kavereilleni myöntää. Tuttavapariskuntamme rivitalokaksioon mahtuu mukavasti parikymmentä ihmistä, kun osa keskittyy enemmän takapihalla grillaamiseen, kuin itse kiekkoon. Muutaman tuttavan vastajoukkueeseen eli Venäjään kohdistuvat aavistuksen rasistiset vitsit ärsyttää, mutta päätän löysätä nutturaa ja olla taistelematta vastaan.

Granlund on kova sana. Kanssamme melko lailla saman ikäinen jannu, jolta odotetaan paljon ja lopulta saadaan kai vielä enemmän. Tietyssä humalatilan vaiheessa sukunimi Pihlström jaksaa naurattaa aavistuksen liikaa.  

Toisen erän alussa tapahtuu jotain. Granlund huitoo kiekon maaliin niin nopeaa ja kummallisesta kulmasta, ettei kukaan ehdi edes aluksi tajuta, mitä juuri tapahtui. Uusintoja näytetään monta. Mertaranta huutaa. Kiekkofaneihimme iskee epäusko; entä jos se oli korkea maila? Maali kuitenkin hyväksytään. Alkaa hullut bileet. Poika saunoo soi niin monta kertaa, että kaikki varmasti muistavat biisin ulkoa lopun ikäänsä.

Pelin loppu menee ihmetellessä. Kaksi seuraavaa maalia ja pelin voitto toki miellyttää kaikkia, mutta unohtuu nopeaa. Ilmaveiviä ihmetellään vielä viikkojenkin päästä. Mediamylly on huikea. Ilmaveivistä tehdään postimerkki, ja YouTube täyttyy videoista ja kommenteista ympäri maailmaa. Kevään 2012 äidinkielen yo-kokeessa on lähdemateriaalina Granlundin henkilökuva ja juttua ilmaveivistä. Salissa istuessani vuoden takaiset tapahtumat palaavat elävästi mieleen ja saan kirjoitettua ihan hyvän esseen. Vielä näin kuuden vuoden jälkeenkin muistan, miten iso juttu ilmaveivi oli. Haikeana mietin, että kansaa yhdistävä hype olisi ollut niin mukava lisä tähänkin kevääseen.” OONA 23v

”Oli kaunis toukokuinen iltapäivä Etelä-Savossa, Mikkelin kuntaan kuuluvassa Otavan kylässä. Olin juuri käynyt poistamassa paikallisesta elintarvikeliikkeestä keskiolueksi luulemaani ykkösolutta. Olin varma, että erheellisen juomavalintani vuoksi turnaus olisi tuhoon tuomittu. Pelikellon pysähtyessä aikaan 25.13 Suomi pysähtyi, ja ykköskaljan masentava etikettikin unohtui. Jälkeenpäin ajateltuna olen iloinen, että sain kokea tämän mahtavan hetken selvin päin.” SOMMELIER 23v

”Pakko myöntää, että Granlundin ilmaveivi oli sykähdyttävä hetki. Kotisohvalla hymyilytti. Ilmaveivi oli entuudestaan tuttu käsite jostain Janne Tähkän aikakaudelta, ja oli jännittävää nähdä sama jääkiekossa. Maali oli herkullinen siksi, että se tuli ihan oikeasti merkityksellisessä pelissä ja nopeassa pelitilanteessa. PAPA, 33v

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*