Kuluttajan lompakko kutistuu – mutta missä määrin?

Kotimaisten tomaattien kilohinnan nousu yli viiteen euroon hätkähdytti talvella monia. (Kuva: Ida Ekroth)

Kuluttajat ovat havahtuneet kuluneen kevään aikana hintojen muutoksiin. Sekä polttoaineiden että elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet.  

Vinkka.newsin toimitus selvitti, minkä tuotteiden kohdalla on tapahtunut nousua ja teki kyselyn, jossa kartoitettiin hintojen nousun vaikutuksia ihmisten ostokäyttäytymiseen.  

Kyselyä jaettiin sosiaalisen median eri kanavissa. 111 vastanneista yli puolet oli 18–25- ja 30–40-vuotiaita. Vastanneiden vuositulot olivat tasaisesti jakautuneita, mutta enemmistöllä tulot olivat 15 000–30 000 euroa vuodessa. 

Kyselyssä ilmeni kuluttajien havahtuneen etenkin kahvin hinnannousuun. Lisäksi vihannesten, maitotuotteiden ja kananmunien, lihan sekä kalan hintamuutokset oli huomattu.  

Yli puolet vastanneista kertoi hintojen nousun vaikuttaneen heidän ostokäyttäytymiseensä. Moni kertoi vertailevansa hintoja ja hyödyntävänsä tarjouksia enemmän. Merkkejä on vaihdettu halvempaan ja kotimaisia tuotteita ulkomaisiin. Myös muu kuin välttämätön, kuten herkutteluruuat, ovat jääneet useammalla pois ostoskorista. 
 

“Yleinen hyödykkeiden kallistuminen vaikuttaa siten, ettei tule enää niin tarkasti katsottua tuotteen alkuperämaata, vaan hinta on enemmän määrittelevä tekijä.” 

Todellisuus ei niin kauhistuttava

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Kristiina Niemisen mukaan ihmiset voivat kokea hintojen nousun korkeammaksi kuin mitä se todellisuudessa on. Kuluneen vuoden aikana esimerkiksi lihan, maitotuotteiden ja kananmunien hinnat ovat nousseet vain muutaman prosenttiyksikön. 

Viime kuukausina eräiden tuotteiden hinnat ovat kuitenkin lähteneet reilumpaan nousuun. Esimerkiksi kalan hinta on jo 20 prosenttiyksikköä ja kahvin hinta jopa 52 prosenttiyksikköä korkeampi edelliseen vuoteen verrattuna. Näihin suurin vaikuttaja on ollut saatavuusongelma. Lisäksi Venäjän ja Ukrainan välinen sota vaikuttaa tuotteiden vientiin ja tuontiin, mikä voi näkyä hintojen nousuna.  

Kahvin kallistumiseen kiinnitetään selkeästi eniten huomiota. 84 prosenttia kyselyyn vastanneista valitsi kahvin tuotteeksi, jossa on huomannut hinnan nousua.

“On pitänyt ostaa halvinta mahdollista kahvia ja tuntuu, että sekin on jo kallista! Olen vähentänyt tämän vuoksi kahvinjuontiani.” 

Kahvin hinta saa monen kuluttajan pohtimaan tutun merkin ja edullisemman välillä. Kuva: Ida Ekroth

Inflaatio kurittaa

Muiden tekijöiden ohella myös polttoaineiden kallistuminen heijastuu elintarvikkeiden hintoihin kuljetuskustannusten muodossa. Lisäksi Nieminen kertoo inflaation kasvavan elintarvikkeiden osalta ja lukujen olevan poikkeuksellisia. Vastaavanlaista ei ole nähty lähes kahteen vuosikymmeneen inflaation ollessa nyt jo prosentin luokkaa, minkä vuoksi hintojen nousu tuntuukin suurelta. 

”Näyttää siltä, että elintarvikkeiden hinnat jatkavat nousuaan vielä koko tämän vuoden. Syynä tähän on arviot energian hintojen, lannoitteiden ja tuotantokustannusten kallistumisesta koko EU:n alueella”, Nieminen miettii.

Niemisen mukaan ihmiset jatkavat elintarvikkeiden kulutusta normaaliin tapaan, jos hintojen nousu pysyy muutamassa prosentissa. Suurempien hintojen nousun myötä aletaan pohtimaan ostokäyttäytymistä enemmän.

“Pieni hintojen nousu valpastuttaa, muttei haittaa kulutusta vielä”, Nieminen toteaa.

Lähde: Tilastokeskus

Tekijät: Maria Nikkilä, Viivi Hanhineva ja Ida Ekroth

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*