Lumettomuus Lapin matkailun kiusana

Lumeton marraskuu haastaa Lapin matkailuyrityksiä. Kuva: Pixabay

Suomessa ei ole ollut näin lumetonta tähän aikaan vuodesta lähes 60 vuoteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä viikolla lunta on pystytty mittaamaan Lapissa vain kahdessa paikassa: Kittilässä ja Enontekiöllä. Näissäkin paikoissa lunta on vain siellä täällä.

Lumettomuudesta on ollut haittaa erityisesti matkailuyrityksille Lapissa. Tavallisesti yritykset ovat päässeet pyörittämään toimintaansa puolessa välissä marraskuuta. Esimerkiksi moottorikelkkasafarit ja koiravaljakkoajelut on aloitettu jo marraskuussa. Tänä vuonna tilanne on toinen.

”Asiakkaille on lähetetty tietoa siitä, että lunta ei ole, että emme voi taata kelkkasafaria tai huskyajelua. Sitten tehdään kompensaatiota, hyvitellään asiakkaita ja palautetaan rahoja”, Arctic Lifestylen yrittäjä Juha-Pekka Mikkola kertoo Ylen haastattelussa.

Turistit pettyneitä matkoihinsa

Myös brittituristit ovat  ottaneet kantaa Suomen lumettomaan marraskuuhun.  The Sun uutisoi keskiviikkona lumettomuuden pilaavan joululomamatkat. Yksi suosituimmista matkakohteista on Rovaniemi. Uutisessa he ovat nimenneet suosikkimatkakohteensa ”craplandiksi”.

Uutisoinnilla on ollut välittömiä seurauksia, ja tilauslentoja on jo peruutettu, kertoo Helsingin Sanomat.

”Ei sesonki ole epäonnistumassa. Meillä on arktinen luonto olemassa lumesta riippumatta”, matkailuasiantuntija Satu Luiro kertoo niin ikään Helsingin Sanomien haastattelussa.

Luiro on varma, että yritykset ovat varautuneet tarjoamaan vaihtoehtoisia aktiviteetteja matkailijoille, mikäli lunta ei ole.

”Nyt on hyvät mahdollisuudet bongata revontulia, jos on kirkas taivas. Lumettomuushan tarkoittaa myös sitä, että luonto on hyvin saavutettavissa ja sinne pääsee vaikkapa valokuvaamaan.”

Pimeydestä ollaan huolissaan

Lumettomuus ei harmita ainoastaan turisteja. Myös joulupukin kotikaupungissa Rovaniemellä ollaan huolissaan lumettomista maisemista.

”Lumettomuus tuntuu oudolta ja masentavalta, kun on niin pimeää”, rovaniemeläinen Saaga Hämelahti pohtii.

Lumettomuuden lisäksi turistien vähyyteen on kiinnitetty huomiota. Tavallisesti tähän aikaan vuodesta kadut ovat jo täynnä turisteja.

”En ole nähnyt montakaan turistia keskustassa, vaikka siellä päivittäin pyörin”, Rovaniemellä asuva Malla Ylijurva toteaa. Ylijurva on samoilla linjoilla Hämelahden kanssa lumettomuudesta.

”Harmittaa todella paljon, kun on niin pimeää ilman lunta. Ymmärrän hyvin turistien huolen talvisen ihmemaan harmaudesta.”

 

Lähde:
Yle: Ennätyksellinen lumettomuus piinaa Lapin matkailuyrityksiä – maa ei ole ollut milloinkaan mittaushistoriassa näin musta
HS: Brittilehdistö haukkuu lumettoman Suomen ”craplandiksi” ja marraskuisen Rovaniemen ”jingle helliksi”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*