Ketamiinista apua mielelle

Ketamiini voi auttaa alkoholismin kaltaisten addiktioiden hoitamisessa. / Kuva: Pixabay

Ketamiinia on perinteisesti käytetty nukutusaineena ja kipua lievittävänä lääkkeenä. Uusien tutkimusten valossa näyttää siltä, että siitä voisi olla hyötyä vaikean masennuksen ja alkoholiriippuvuuden hoidossa.

Kirkkaana, nestemäisenä liuoksena tai vaihtoehtoisesti vaaleana jauheena ketamiini vaikuttaa useisiin eri järjestelmiin keskushermostossa.

Merkittävimpänä vaikutuksena pidetään keskushermoston NMDA-reseptorin toiminnan estämistä. NMDA-reseptorit ovat vastuussa muistijälkiä ylläpitävien hermoyhteyksien vahvistumisesta.

Lontoon University Collegen psykofarmakologian tutkija Ravi Das tutki ryhmänsä kanssa muistijälkien vaikutusta alkoholinkulutukseen 90 koehenkilön avulla.

Tutkimuksen tarkoituksena oli vaikuttaa riippuvuutta luoviin mielleyhtymiin koehenkilöiden aivoissa ketamiinin avulla. Riippuvuutta päihteistä aiheuttavat asiat, jotka aivot on oppinut yhdistämään päihteestä saatavaan mielihyväpalkintoon.

The Guardian -sanomalehden haastattelema Das kertoo kaiken käyttäytymisemme olevan tallentuneena muistiimme.

”Tärkeä sanoma on se, että näistä tottumuksista ja epäedullisista muistijäljistä voi oppia pois.”

Helsingin yliopiston ketamiinia tutkiva tutkijatohtori Samuel Kohtala toteaa epäedullisten muistijälkien purkamisen olevan haasteellista, jos se tukeutuu ainoastaan psykoterapiaan.

Muistijäljen muuttaminen on mahdollista, sillä siihen voidaan tallentaa uutta tietoa ja jopa muuttaa sen sisältöä, kun se aktivoituu uudelleen.

Lähteet: Tutkimus: Ketamiini voi vähentää liiallista alkoholinkäyttöä, jo yksi annos pudotti suurkuluttajien juomisen puoleen

Päihdelinkki: Ketamiini

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*