Karkkipäivä ei sovi sokeririippuvaiselle

Sokeririippuvuus on samankaltainen kuin päihderiippuvuus. Kuva: Sampo Nevalainen

”Sortuminen voi tapahtua yhdestä keksistä. Siksi olen tosi tarkka. Ainoastaan tumma suklaa on sellainen, mitä pystyn syömään silloin tällöin”, sokeririippuvuudesta kärsivä 37-vuotias nainen kuvailee. Kirkkonummelta kotoisin oleva Joanna haluaa esiintyä  etunimellään. ”Sokeri ja viljat ovat pannassa, pahin viljoista on vehnä.”

Jos retkahduksia sattuu, on vaikeaa jatkaa herkuttomalla linjalla ja kun riippuvuus on pahassa vaiheessa, mikään ei tunnu riittävän.

”Silloin kelpaa kaikki. Karkkilajit tulee käytyä läpi sekä keksi- ja pullavalikoimat, kunhan on vain makeaa. Siinä vaiheessa ei enää kontrolli pelaa lainkaan” Joanna jatkaa.

Päihdeklinikka Avominnen kouluttajan ja ohjaajan Marja Kanun mielestä sokeririippuvaisen on yhtä helppoa pitää karkkipäiviä kuin alkoholistin viinanjuontipäiviä. Sokeripitoisten tuotteiden liiallinen nauttiminen ei tuhoa elämiä siinä määrin kuin päihdeongelma.

Tiettyjä samankaltaisuuksia näiden addiktioiden välillä kuitenkin on.

Heikentää elämänlaatua

Joillakin pyörivät mielessä karkki ja suklaa, toisilla pulla ja leivonnaiset. Makeaa on saatava päivittäin ja ilman sitä elämä voi olla tuskallista. Jotkut selviävät viikonloppukäytöllä, toisille käytöstä tulee loputon riesa. Jatkuva väsymys, päänsärky ja ärtyneisyys ovat sokeririippuvaisen vieroitusoireita.

”Ruoka-aineriippuvuus voi vaikuttaa elämänlaatuun ja aiheuttaa ylipainoa”, kertoo Marja Kanu.

Hän käyttää ongelmasta yleensä termiä ruoka-aineriippuvuus, johon sokeririippuvuus kuuluu. Riippuvuus nopeista hiilihydraateista, varsinkin sokerista, säätelee myös mielialaa ja saattaa aiheuttaa suolisto-oireita.

”Jokainen ihminen on biokemiallinen yksilö, ja tietyt ruoka-aineet, kuten nopeat hiilihydraatit, lietsovat toisilla mässäilynhalua”, kertoo Kanu. Hän ei lyttää virallisia ravintosuosituksia: ”Eihän niissä kehoteta ihmisiä syömään runsaasti sokeripitoisia tuotteita.”

 

Ahmiminen stressaa

Kuten syömishäiriöisillä, ylenmääräinen mässäily aiheuttaa ruoka-aineriippuvaisilla syyllisyyttä ja itsensä soimaamista. Kanun mukaan syömishäiriöistä sen kuitenkin erottaa siitä, että esimerkiksi bulimiaa sairastava ahmii muutakin kuin karkkia ja pullaa.  Syömishäiriöissä on taustalla enemmän psyykkisiä vaikeuksia kuin ruoka-aineriippuvuudessa.

”Ruoka-aineriippuvaiset ovat usein hyvin tietoisia terveellisestä ruokavaliosta, ainoa kompastus on nopeiden hiilihydraattien ylensyönti. Heissä on jopa fitness-tason urheilijoita”, Kanu valaisee.

Avominnellä on pidetty koulutuksia asiasta, ja ruoka-aineriippuvaisia asiakkaita on ollut parikymmentä vuodesta 2012 alkaen. Nykyään asiasta pidetään luentoja ja koulutuksia. Hoitosuhteessa olevia ei tällä hetkellä ole resurssipulan vuoksi.

 

Selätetty riippuvuus

Joannan taistelu sokerihimon kanssa on voiton puolella tällä hetkellä. ”Oman sokeririippuvuuteni olen saanut taltutettua vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla.”

Joanna ei muista olleensa lapsena erityisen perso makealle, vaan taipumus ilmeni myöhemmin.

”Vuonna 2009 tajusin, että se on minulle ongelma, ja siitä lähtien olen liikakäyttöä lopetellut vaihtelevalla menestyksellä. Nyt olen kuivilla.”

 

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*