Kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön rajaamisesta eteni eduskuntaan

Kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön rajoittamisesta keräsi yli 65 000 allekirjoitusta. Kuva: Pixabay

Kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseksi on luovutettu eduskunnalle. Kansalaisaloite käytännössä esittää, että varsinaisten ilotulitteiden käyttö rajattaisiin vain ammattilaisille. Kuluttajien saatavilla olisi vain tähtisadetikkuja, pieniä paukkopommeja tai kipinäsuihkuja.

Aloitteen puolesta ovat kampanjoineet 15 eri terveys- ja eläinjärjestöä. Järjestöjen toiveena on, että ilotulitekielto vähentäisi merkittävästi ilotulitteiden aiheuttamia terveys- ja ympäristöhaittoja. Eläinjärjestöt kannattavat aloitetta siksi, että niiden mukaan eläimet pelkäävät ilotulitteita ja stressaantuvat.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa 13 silmävammaa. Silmävammoista kolme oli vakavaa ja kahdeksan keskivaikeita. Vakavien silmävammojen määrä ei ole Tukesin tiedotteen perusteella muuttunut viimeisen viiden vuoden aikana.

Viime vuodenvaihteessa pelastuslaitoksille tuli Tukesin mukaan 60 hälytystehtävää tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulitteet. Rakennuspaloja aiheutui ilotulitteista seitsemän. Palojen määrä on laskenut kolmena vuonna peräkkäin.

Lähde: Kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseksi luovutettiin eduskunnalle

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*