Kaikille avoin kahvihuone on Oulun ammattikorkeakoulun kulttuuriopiskelijoiden suuressa suosiossa

Opiskelijat tuovat omat kahvikuppinsa kahvihuoneeseen. Kuva: Sipe Myllyniemi

Kotkantien kampuksella monen kulttuurialan opiskelijan koulupäivä alkaa Kultti ry:n kahvihuoneelta, missä kahvinkeitin laitetaan päälle päivän ensimmäistä kertaa heti aamukahdeksan jälkeen. Kahvihuoneella vaihdetaan aamun kuulumiset, otetaan kupilliset kahvia ja sitten suunnataan oppitunneille.

Kultin kahvihuone on Kotkantien kampuksen ainoa kaikille avoin kahvihuone. Kahvihuoneessa on kahvinkeittomahdollisuuden lisäksi jääkaappi ja mikro opiskelijoiden käytössä. Kupillinen kahvia maksaa 20 senttiä, joka maksetaan kahvihuoneessa olevaan kassaan. Kultin hallituksessa toimii vuoden kerrallaan opiskelija kahvihuonevastaavana, joka käy ostamassa kahvihuoneelle lisää kahvia ja maitoa.

Kahvia kuluu eniten alkusyksyllä ja viikkojen alussa

Tällä hetkellä kahvihuonevastaavana toimiva Joona Klemi kertoo, että kahvia ja maitoa täytyy tuoda lisää kahvihuoneelle 3-4 kertaa viikossa. Kahvipaketteja viikon aikana kuluu 6-8 ja maitoa kuluu kymmenisen litraa. Kahvia kuluu siis päivän aikana kahvihuoneessa keskimäärin 78-104 kupillista.

Klemi kertoo, että hän on havainnut kahvia kuluvan eniten alkuviikon aikana.

”Loppuviikosta on oppitunteja varmaan suhteessa vähemmän ja näin ollen opiskelijoita käy vähemmän koululla kahvia kuluttamassa”, hän lisää.

Kahvihuoneen suosio on korkeimmillaan Klemin mukaan ehkä lukuvuoden alussa. Kahvihuone on uusille opiskelijoille paikka viettää aikaa porukalla ja samalla tutustua muihin opiskelijoihin. Kävijämäärään vaikuttaa paljon se, millaisia kursseja opiskelijoilla on käynnissä. Esimerkiksi radiotyönkurssilla olijat eivät Klemin mukaan useinkaan ehdi käymään kahvilla kahvihuoneella, jolloin kahvin kulutuksessa huomaa eron.

Kahvihuonessa kahvilla käyvät eniten journalismin ja visuaalisen suunnittelun opiskelijat. Kulttuurin muilta aloilta muusikoista muutama käyttää kahvihuonetta aktiivisesti, kun taas tanssin opiskelijoita ei kahvihuoneella näe juuri koskaan.

Tanssinopiskelijat Anni Kirppu ja Emma Laitinen kertovat, että tanssijoilla on oma kahvinkeitin poikien pukuhuoneessa.

”Koulupäivät keskittyvät tanssijoiden käytävälle, jolloin harvoin tulee lähdettyä kahville yläkertaan kahvihuoneelle. Joskus olen käynyt lämmittämässä ruokaa siellä olevassa mikrossa”, Emma kertoo.

Kahvin hinta, rento tunnelma ja vaivattomuus suosion syynä

Kahvihuoneella opiskelijoilta kysellessä suurin osa kertoo juovansa kahvia koulussa kolmisen kuppia päivässä. Lähes jokainen juo kahvinsa ainoastaan kahvihuoneella halvan hinnan ja seuran vuoksi, mutta jotkut kertovat käyvänsä vaihtelun vuoksi koulun opiskelijaravintola Kultturellissa kahvilla.

”Joskus joku muu kuin kulttuurin opiskelija pyytää Kultturelliin kahville, joten silloin käyn siellä kahvilla. Täällä kahvia saa myös odottaa jonkin aikaa, kun pannullinen tyhjenee heti ja siitä ei aina kerkeä ottamaan. Kultturellissa kahvia saa heti”, kertoo sekä kahvihuonetta että Kultturellia kahvipaikkanaan käyttävä Eerik Lukkari.

Taukojen aikana kahvihuoneen kaksi kahvinkeitintä ovat päällä koko ajan ja heti kun edellinen pannu on tyhjä, alkava kahvinhimoiset lataamaan uutta pannullista tulemaan. Kahvin juonnin ja odottelun lomassa kahvihuoneessa kuuluu taukoamatta puheen sorinaa, joten tunnelma on selkeästi katossa. Opiskelijoiden joukkoon kahville saapuvat ajoittain myös jo koulunsa käyneet vanhat opiskelijat.

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*