Joulu ei ole kaikkien mieleen – ”Ihmiset ovat jouluna ärsyttäviä”

Jouluvalmistelut lisäävät ihmisten paineita. Kuva: Samppa Kalliorinne

Rahahuolet, ajan puute, jouluvalmistelut sekä odotukset joulusta luovat paineita ihmisille. Myös riittämätön tuki yhteiskunnalta aiheuttaa ahdistusta jo ennestään stressaantuneille henkilöille. THL:n mielenterveysyksikön erikoistutkija Satu Viertiön mukaan syitä mielen uupumiseen on monia.

”Joulu on vain kerran vuodessa, ja siitä halutaan erityinen tapahtuma. Sen vuoksi joulun järjestämisestä koetaan paineita”, Viertiö summaa.

Perhetilanne voi vaikuttaa siihen, kuinka stressaavaa joulu on. Lapsille halutaan järjestää mieleinen joulu, ja isovanhempien tai ystävien mahdolliset vierailut lisäävät henkistä taakkaa. Toisaalta yksinäisyyskin voi olla joulun ajan ahdistuksen syy.

”Toive niin sanotusta perinteisestä joulusta perheen kanssa voi lisätä yksinäisyyden tunnetta. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki yksin elävät ihmiset eivät koe yksinäisyyttä”, Viertiö sanoo.

Viertiön mukaan joulusta ahdistuvat ihmiset kokevat monesti elämäntilanteensa esimerkiksi töiden vuoksi jo ennestään stressaavana eivätkä osaa rauhoittua joulun viettoon. Sen sijaan että joulu olisi aikaa lepäämiselle, se koetaan ylimääräisenä työsuorituksena.

”Ennaltaehkäisy on aina paras vaihtoehto mielenterveysongelmissa. Lapsiperheiden tukea yhteiskunnalta pitäisi lisätä. Tuki voisi olla taloudellista tai kunnan puolesta järjestettävä kodinhoitaja muutamaksi päiväksi hoitamaan taloutta, jotta vanhempi saisi levätä”, Viertiö pohtii.

Oululainen Maiju kritisoi yhteiskunnan asettamia normeja joululle, sekä sen kaupallisuutta. Kuva: Samppa Kalliorinne

Perinteet roskakoriin

Oululainen Maiju viettää joulua lähinnä 9-vuotiaan poikansa vuoksi. Hän itse lopetti perhejoulujen viettämisen heti kun se vain oli mahdollista yläasteen jälkeen. Joulun arjesta erottaa Maijun mukaan vain lahjat ja joulukuusi. Hän kritisoi myös joulun kaupallisuutta ja ihmisten suhtautumista jouluun.

”En pidä joulusta, koska se on ahdistavaa aikaa. Ihmiset ovat jouluna ärsyttäviä: joko teennäisen iloisia tai todella kiireisiä ja stressaantuneita”, Maiju kertoo.

Myös lelumainokset hän jättää omaan arvoonsa:

”Kaikki posti mitä lokakuusta eteenpäin tulee, on joulumainoksia ja lelulehtiä. Ihan hirveän hintaista paskaa. Ilman niitäkin pärjäisi. Silloin lahjatoiveet tulisivat enemmänkin tarpeesta ja siitä, mitä todella haluaa. Ei siten, että selataan viisisataa erilaista kuvastoa läpi ja valikoidaan leluja, joilla ei edes tee yhtään mitään.”

Poikansa kanssa kahdestaan elävä Maiju sanoo kokevansa myös enemmän yksinäisyyttä juuri jouluna sekä muina juhlapyhinä. Ei sen vuoksi, etteikö läheisiä ihmisiä olisi elämässä, vaan siksi että henkilöt, joiden kanssa hän joulua viettäisi mieluiten, ovat sopineet jotain muuta.

”Ihmisten pitäisi muuttaa ajatteluaan laajemmaksi juhlapyhien viettämisen suhteen. Osa ihmisistä pyrkii viemään lapsuutensa jouluja omille lapsilleen ja kokee siitä ahdistusta. Joulun ei tarvitse välttämättä olla sellaista, mitä yhteiskunta tuntuu tuputtavan. Se voi olla muutakin, sillä yhtä oikeaa tapaa viettää joulua ei ole.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*