Iltalehti: Vuosi lähestyy loppuaan, miten käy Brexitin?

Iso-Britannia järjesti kansanäänestyksen EU-erosta vuonna 2016. (Kuva: Pexels)

Pitkään jatkuneiden Brexit-neuvottelujen uusi ehdoton takaraja on ensi viikon torstai. Kuluvaa vuotta on jäljellä vajaat kaksi kuukautta, joten aikataulu alkaa käymään tiukaksi: paitsi että itse neuvottelut eivät ole vielä edenneet osapuolia miellyttävälle tasolle, myös syntynyt sopimus tulisi toimittaa EU-parlamentille tutustuttavaksi kuukausi ennen sen mahdollista sinetöimistä.

Tiukin vääntö käy kalastusoikeuksista, reilun kaupan säännöistä sekä tulevien kauppakiistojen ratkaisumalleista. Britannian pääministeri Boris Johnson vakuuttaa, että sopimuksella on vielä kaikki mahdollisuudet syntyä. Hän kertoo, että Britannia on halukas sopuun kunhan ”ystävät ymmärtävät tavoitteemme”, viitaten tällä EU-päättäjiin.

Sopimukseton ero tarkoittaisi tavara- ja palveluliikenteen tippumista Maailman kauppajärjestö WTO:n määrittämälle perustasolle ensi vuoden alusta.

Irlannin ulkoministeri Simon Conevey ilmaisee huolensa ajan hupenemisesta. Jos sopimusta ei synny, se vaikeuttaisi erityisesti Irlannin tilannetta, sillä valtiolla on jäsenmaista ainoana maayhteys Britanniaan. Sopimukseton ero saattaisi lisäksi olla vahingollinen itsenäisen Irlannin ja Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin huteralle rauhalle.

Lähteet:

Iltalehti: Vain viikko aikaa – aukeaako Brexit-umpisolmu vihdoin?

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*