HS: Kiina sai muiden saastasta tarpeekseen

Kiina kieltäytyy muiden jätteistä. Roskaajien on siivottava itse sotkunsa. Kuva: Pixabay.

Kiina päätti alkuvuonna lopettaa huonolaatuisen paperi- ja muovijätteen vastaanottamisen ja aiheutti samalla kaaoksen sekä jätettä toimittavissa että sitä vastaanottavissa maissa.

Kiina perustelee päätöstään ympäristö- ja terveyssyillä; Kiinassa jätteet lajitellaan monissa kierrätystehtaissa käsin, joten työntekijät altistuvat likaisen jätteen saastalle ja teräville osille.
Nyt rikkaat länsimaat joutuvat itse siivoamaan sotkunsa. Esimerkiksi Britannia ja Yhdysvallat joutuvat miettimään käsittelemättömien jätteidensä kierrätyksen uudestaan.

Myös Malesia, Vietnam ja Thaimaa rajoittavat jätemuovin tuontia sen kasaantuessa muun muassa laittomille muovinkierrätystehtaille puutteellisen tietotaidon vuoksi.

Kiinan vähentynyt muovijätteet vastaanottaminen on kauniista ajatuksesta huolimatta johtanut siihen, että siellä käytetään entistä enemmän öljyä uusien muovituotteiden valmistukseen kierrätettyjen muovien sijasta. Muovin kiertotalouden toimivuus on erityisen tärkeää Pariisin ilmastosopimuksen toteutumisen kannalta.

 

Lähde:

HS: Kiina kielsi huonolaatuisen jätteen tuonnin.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*