Ruuan, sähkön ja polttoaineen nousseet hinnat sekä kiihtyvä kulutus pyhien alla näkyvät monen kotitalouden joulun vietossa. Kelan mukaan 62 000 uutta kotitaloutta on pudonnut köyhyysrajan alapuolelle viime kevään jälkeen hintojen nousun myötä. Kuluttajahinnat olivat Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 9,1 prosenttia korkeammat kuin viime vuonna. Valmiiksi tiukilla elävät opiskelijat joutuvat kiristämään kukkaron nyörejään entisestään, ja hintojen nousu näkyy myös joulun vietossa.
Oulun yliopistossa opiskeleva Tiia Tieksola viettää joulun perheensä kanssa. Hintojen nousu vaikuttaa Tieksolan kohdalla siten, ettei hänen tee edes mieli tehdä perinteisiä joulujuttuja. Saunassa käyminen ja jouluruokien tekeminen eivät tunnu mielekkäältä, kun sähkö on niin kallista. Ylipäätään hänen kohdallaan varovaisuus kuluttamisessa on noussut. Tieksola vertailee enemmän hintoja kaupassa ja pyrkii ostamaan järkeviä asioita. Joululahjoja hän ei ole koskaan kauheasti ostanut, mutta nyt vielä vähemmän. Tieksola kertoo olevansa valmis auttamaan jouluruokien ostossa perhettään, jos se tuottaa heille ongelmia. Hän toivoo myös kaikkien miettivän enemmän kulutusta jouluna.
“Toisaalta jouluna ei pitäisi stressata ja käyttää viimeisiä rahoja lahjoihin. Viimeistään nyt pitäisi tajuta, ettei kuluttaminen ole se pääasia joulussa.”
Kotiseudulle jouluksi matkustaminen on kallis tikki
Simosta kotoisin oleva Julia Kekäläinen opiskelee Joensuun yliopistossa. Jo pelkästään sieltä kotiseudulle matkustaminen jouluksi vie ison siivun opiskelijan budjetista. Hän ei ole ennen joulua voinut tehdä edes lyhyitä visiittejä pohjoiseen perheen luo, sillä bussi- ja junaliput ovat kalliita. Jo valmiiksi pienen budjetin myötä hintojennousu on vaikuttanut entisestään kulutukseen joulun alla.
“Olen sopinut monien läheisteni kanssa, että emme tänä jouluna ostaisi toisillemme lahjoja.”
Ruuan kallistumisen vuoksi hän tarkkailee varsinkin hedelmien ja vihannesten hintoja ja pyrkii ostamaan sesongin mukaisia tuotteita. Kekäläinen hyödyntää Joensuussa ollessaan halpaa kouluruokaa syömällä koulussa joka päivä. Jouluna hänen ei onneksi tarvitse miettiä ruokien hintoja, sillä hänen perheensä kustantaa sen. Kekäläisen perhettäkin on hieman mietityttänyt hintojennousu, ja kulutustottumuksia on mennyt uusiksi.
“Ruokien hintoja vertaillaan kaupoissa sekä mietitään tarkemmin autolla ajamista. Ei lähdetä yhden maitopurkin vuoksi autolla kauppaan.”
Opiskelijavanhemmat hyödyntävät alennuksia
Tämä joulu on poikkeuksellinen kätilöopiskelija Emma Orreveteläiselle hintojennousun lisäksi myös siksi, että hänen kumppaninsa on aloittanut opiskelun. Kaksivuotiaan lapsen vanhemmat ovat pienemmän budjetin vuoksi ostaneet lahjoja alennuksista. Orreveteläinen ei ole maksanut yhdestäkään lahjasta täyttä hintaa. Hän on ostanut joululahjoja Cyber Monday- ja Black Friday –tarjouksista sekä käyttänyt kaikkia mahdollisia alennuskuponkeja ja –koodeja, jotta säästäisi lahjojen ostossa mahdollisimman paljon. Joulukoristeita hän on tehnyt itse tänä vuonna paljon.
“Jos olenkin ostanut jotain kalliimpaa, olen kysellyt lahjansaajalta tarkkaan, mitä hän haluaa ja tarvitsee, ettei lahja jäisi käyttämättä tai päätyisi roskiin.”
Pariskunta haluaa kuitenkin muistaa mahdollisimman montaa läheistä ja ovatkin tehneet osan lahjoista itse.
“Koska minulla ja puolisoillani on paljon perhettä ja muita läheisiä, olemme askarrelleet ja leiponeet lahjaksi.”
Joulun Orreveteläinen viettää perheensä ja kumppanin perheen luona. Molempien perheet ovat pyrkineet säästämään tekemällä jouluruokiaan leivinuunissa sähköuunin sijaan. Jouluruokien valmistus on kuitenkin mietittänyt, sillä niitä ei ennen ole tehty leivinuunissa.
Lähteet:
Tilastokeskus: Kuluttajahintaindeksi
Kommentoi