Hallituksen toimintakykyä epäillään

”Onko tämä merkki siitä, että tämä hallitus ei pysty viemään aikataulussa tätä muutosta läpi”, pääministeri Juha Sipilä epäili hallituksensa toimintavalmiutta eilisessä A-Studiossa. Sipilä uhkasi  ”kävellä aamulla presidentin luo”, jos sote-uudistukseen ei saada hallituspuolueiden välillä yhteisymmärrystä. Puheenvuorossaan Sipilä korosti päätöksentekokyvyn lisäksi hallituksen kykyä toteuttaa päätöksiä asetettuihin määräaikoihin mennessä.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) ei usko hallituksen kaatuvan sote-alueiden määrään vaan johonkin muuhun epäluottamukseen. Heinäluoma muistutti A-studiossa, että tällä hetkellä taloustilanne on hyvin vaikea ja myös eduskunnassa on budjetti tulossa loppusuoralle.  ”Ei mikään hallitus kaadu siihen kysymykseen, että onko sote-alueita kahdeksantoista vai seitsemäntoista. Jos tämä hallitus on kaatuakseen, niin se kaatuu sitten yleisempään epäluottamukseen tai muihin syihin.”

Kristillisdemokraattien aikaisempi puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen ei usko, että kysymys on numeroista vaan syvemmästä luottamuskysymyksestä.  ”Pohjimmiltaan Sipilällä on se ongelma, että hän ei luota siihen, että tämä [sote-uudistus] saadaan tällä hallituspohjalla toteutukseen saakka”, Räsänen peesasi ohjelmassa pääministerin linjausta.

”Sote- ja alueuudistuksen sisällöstä olisi pitänyt päättää jo hallitusneuvotteluissa. Suomi tarvitsee hallituksen joka kykenee ne tekemään”, vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen twiittasi  tänä aamuna.

Sipilän toimintatapaa pidetään historiallisena

Pääministerin julkista ulostuloa ja uhkavaatimusta pidetään harvinaisena ja jopa historiallisena. Eero Heinäluoman mukaan työtapa on historiallisesti poikkeava. ”En pidä hyvänä työtyylinä”, Heinäluoma lausui A-studiossa.

Samoilla linjoilla oli MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala, jonka mukaan tämä on kovinta mahdollista vallankäyttöä. ”Pääministeri, jonka tehtävä on pitää hallitusta kasassa, uhkaa hallituksen hajottamisella. Ei tällaista ole nähty”, Haapala sanoi Kymmenen uutisissa.

Aiheesta lisää: 

YleAreena: A-studio: Talk (5.11.2015) 

MTV Katsomo: Kymmenen uutiset (5.11.2015) 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*