Epätietoisuus torihotellista aiheuttaa häiriöitä yrittäjien toimintaan

Kuva: Antero Lehtonen

Torihotellille haettu poikkeuslupa viidennen kerroksen rakentamiseksi on hylätty. Hotellihankkeen aikataulut ovat kuitenkin edelleen epäselvät, mikä harmittaa toriyrittäjiä.

Hotellin rakentajalla on joulukuun puoliväliin asti aikaa hakea oikaisuvaatimusta yhdyskuntalautakunnalta. Oikaisuvaatimuksen takaraja on 13.12.2017, ja yhdyskuntalautakunnan vuoden viimeinen kokous on päivää ennen sitä. Jos lautakunta antaa kielteisen päätöksen, rakentajalla on vielä mahdollisuus hakea muutosta hallinto-oikeudesta, jossa käsittelyn aloittamisajat ovat noin 18 kuukautta.

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtajan Matti Matinheikin mukaan kaupungilla ei ole tarkempia tietoja rakentajan aikatauluista. Hänen mukaansa rakentajalla pitäisi olla niistä tieto. Poikkeuslupapäätöksen jälkeen on odotettavissa lisätietoa aikatauluista tai päätös projektin jatkuvuudesta, jos lupaa ei tule.

Aiemmin hotellille oli myönnetty poikkeuslupa neljänteen kerrokseen. Koko ajan paisuva hotellihanke ei lämmitä torimyyjien mieltä. Alkuperäinen suunnitelma gasthaus-tyyppisestä hotellista olisi saanut torimyyjiltä kannatusta. Siinä olisi käytetty hyväksi vain olemassa olevat rakennukset.

Torimyyjät ovat harmissaan puutteellisesta tiedottamisesta

Torimyyjät ovat skeptisiä tiedottamisen suhteen. Rakentaja lupasi heille viikoittaista tiedottamista, mutta mitään ei ole kuulunut. Kahvilayrittäjä Satu Haaponiemi olisi toivonut enemmän avoimuutta asioiden hoidossa ja uskoo, että niin asiat olisivat kaikkien mielestä sujuneet mukavammin. Heille viidennen kerroksen poikkeuslupahakemus tuli yllätyksenä.

Pitkään jatkunut epävarmuus hotellin rakentamisen suhteen aiheuttaa huolta torimyyjissä. Jo monta vuotta jatkunut epävarmuus heijastuu investointeihin ja työntekijöiden palkkaamiseen. Torin kehittäminen on myös jäissä hotellin vuoksi, koska ei tiedetä minne uudet vesijohdot ja viemäröinnit rakennetaan ja myyntipaikat siirtyvät.

“Lyhyessä hirressä roikutaan koko ajan, kun ei tiedetä, onko meillä työpaikkaa ensi kesänä. Kesän toimintaa pitäisi jo kehittää, mutta ei ole mitään varmuutta tulevasta. Ei voi palkata työntekijöitä eikä tehdä investointeja”, Haaponiemi kertoo.

Aikataulun ja suunnitelmien puutteesta kärsii useampi yrittäjä. Pannukakkutalon Merja Hämäläinen kertoo suhtautuvansa myönteisesti hotellin rakentamiseen, mutta tiedottamista kaupungin tai rakentajan suunnasta ei ole ollut. Makasiinien siirtäminen aiheutti heille ensi kesään ongelmia, kun terassipaikka jäi siirretyn makasiinin alle.

Hämäläistä arveluttaa tavarantoimitus ravintolaan, mikä tapahtuu nyt vain torin suunnasta ja on varsin hankalaa etenkin kesäisin ihmismäärien ja muun toiminnan vuoksi.

Myyjillä on huoli torin tulevaisuudesta

Timo Kemppaisen mielestä hotellille ei ole tarvetta. Kuva: Antero Lehtonen

Timo Kemppaista huolestuttaa aittatorin tulevaisuus. Hän uskoo torin kuihtuvan kokonaan hotellin vuoksi. Aittatorista on tulossa kuja, kun hotelli rakennetaan. Kaikki aitat jäävät hotellin varjoon ja kuja kapenee puoleen nykyisestä.

“Me ollaan nyt täällä pussin perällä, ja tämä on jo nyt aiheuttanut kaupallisia menetyksiä”, Kemppainen kommentoi tilannetta uudesta aittojen järjestyksestä.

Kemppainen ilmaisee huolensa siitä, onko tässä kunnioitettu suojeltujen rakennusten rakentamista koskevia määräyksiä. Hänen mukaansa suojelukohteiden ympäristökin pitää rakentaa harkiten. Hänen mielestään hotelli on suojellun kohteen häväistys. Kemppainen vertaa tilannetta Helsingin Enso-Gutzeitin pääkonttoriin.

Yhdyskuntajohtaja Matinheikki rauhoittelee yrittäjien pelkoja ensi kesän toiminnan suhteen. Toiminta jatkuu normaalisti ja torilla riittää tilaa, vaikka rakennushanke alkaisikin.

“Mahdollistetaan torikauppiaiden toiminta mahdollisimman pienillä haittavaikutuksilla”, Matinheikki sanoo.

Matinheikki uskoo, että hotelli tuo lisää asiakkaita torille ja tulee lisäämään torin elinvoimaisuutta kuitaten näin pelon, jota osa torimyyjistä kokee torin kuihtumisen suhteen.

Rakentaja MGP-services Oy ei halunnut kommentoida asiaa ollenkaan Vinkka Newsille.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*