Musiikin ja DJ-kulttuurin aikoinaan mullistanut Technics SL-1200 -levysoitinmalli eri variaatioineen toimii yhä alan standardina ja suunnannäyttäjänä aina kotistudioista yökerhoihin.
Legendaarinen levysoitin on onnistunut säilyttämään vetovoimansa jo yli 40 vuoden ajan niin luotettavana työjuhtana kuin musiikki-ikoninakin.
Innovaatiosta ikuisuuteen
Vuonna 1970 japanilainen elektronikkayhtiö Matsushita julkaisi Technics-brändinsä kautta maailman ensimmäisen suoravetoisen Technics SP-10 -levysoittimen, jossa levylautasta pyörittävä moottori kiinnitettiin suoraan levylautasen alle. Uusi teknologia takasi tasaisemman ja luotettavamman pyörintänopeuden kuin silloiset hihnavetoiset levysoittimet.
Kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin SL-1200-malli, jota markkinointiin korkeatasoisena hifi-soittimena kuluttajakäyttäjille ja koteihin. Aiempien SP-10- ja SL-1100-mallien lailla SL-1200 löysi pian suosionsa radio- ja DJ-käytössä luotettavan toimivuutensa ja lujan rakenteensa ansiosta.
Technics-malliston ykkössijan ja ajattoman suosion sinetöi lopulta 1979 julkaistu SL-1200MK2. Harrastajat ja DJ:t lumoutuivat soitinmallin sivuääniä ja iskuja vaimentavasta rakenteesta ja uudenlaisesta liukuvasta nopeudensäädöstä.
Teknologian ja formaattien kehityksen saatossa nämä 70- ja 80-lukujen soittimet ovat päässeet jo museoikään, mutta lähes tuhoutumattoman rakenteen ja kulttimaineen ansiosta museoissa ne eivät suinkaan ole.
Ensikosketuksia pohjoisessa
Oululainen DJ Timothy Night, oikealta nimeltään Miikka Lehtonen, on soittanut levyjä Suomessa ja ulkomailla nyt 20 vuotta. Lehtosen DJ-taival on kulkenut 90-luvun lopun nuorisodiskoista baareihin ja yökerhoihin.
”Vuonna 1997 DJ Tommy Cut oli keikalla levareiden kanssa, ja pääsin sitten kokeilemaan itse”, Lehtonen nostalgisoi ensikosketustaan Tehnicseihin.
90-luvulla Suomeenkin lopulta rantautunut levysoitin teki Lehtoseen lähtemättömän vaikutuksen. Myöhemmin Lehtosen ystävä kertoi tälle eräästä konkurssipesästä, josta hän saattoi kysellä himoittuja levysoittimia.
”Teknarit oli tuolloin vielä yksityisihmisillä vähän harvinaisempia pohjoisessa. Soitin sinne ja maksoin lopulta 700 markkaa levareista”, Lehtonen muistelee hyviä kauppoja.
Lehtosen ystävä ja DJ-kollega Juho Pinosto muistelee ihailleensa ensi kertaa Technics-levysoittimia paikallisessa Movement-vaateliikkeessä. Lehtosen tavoin hänenkin oli saatava kyseiset levysoittimet itselleen.
”Yläasteikäisenä piti tehdä paljon kesätöitä ja säästää”, Pinosto kertoo.
Pinosto painottaa ikonisten Technicsin levysoittimien kuuluneen tiivisti ajan henkeen ja hip-hop-kulttuurin kehitykseen vuosituhannen vaihteen Suomessa.
Ajattomuuden avain
Vinyyliformaatin uusi tuleminen ja muu retrohenkisyys hifi-harrastajien keskuudessa selittänee osittain Technicsin ehtymättömän suosion ja selviytymisen nykypäivään asti, mutta konkreettisin selviytymiskeino kulttimaineen tarjoaman suojelun ohella on ollut kuitenkin pomminvarma rakenne ja minimalistisen yksinkertainen sähkötekniikka.
DJ-keikkailun ja soittamisen lisäksi Lehtonen huoltaa ja kustomoi levysoittimia. Hän tuntee muun muassa SL-mallin levysoittimet perin pohjin, ja hänelle Technicsin menestys ja soittimien lähes muuttumaton kaava ovat itsestäänselvyyksiä.
”Yksinkertaisesti se on muotoiltu niin ajattomaksi, ja se on laitteena niin kestävä. Niin hyväksi todettua analogista soitinta on turha keksiä uudelleen”, Lehtonen perustelee.
Legendaarisen levysoittimen jatkuvuutta tukevat myös helposti löytyvät varaosat ja harrastajien toteuttamat modernisoivat muutostyöt, kuten liittimien tai valojen vaihtaminen uudempiin komponentteihin. Tarvittaessa Lehtonen tekee esimerkiksi uuden piirilevyn itse, ja loput varaosat löytyvät helposti tavallisesta elektroniikka- ja komponenttiliikkeestä.
Elektroniikan tutkiminen ja harrastaminen on kiinnostanut Lehtosta jo pienestä asti.
”Jos sain lahjaksi jonkun radion tai soittimen, purin sen osiin ja katsoin mitä se oli syönyt ennen kuin soitin yhtäkään levyä”, Lehtonen kertoo nauraen.
Mukautumiskykyinen muinaisjäännös
Lehtosen kertoessa SL-1200-mallin historiasta hän palaa usein 2000-luvun vaihteeseen ja uuden digitaalisen maailman asettamiin haasteisiin. Vuosituhannen vaihteessa levysoitinten soihdunkantajaa uhkasi muun muassa patenttien raukeaminen ja yleistyvä CD-formaatti. Digitaalinen vallankumous sai hetkellisesti Technicsin nykyisen emoyhtiön Panasonicin lopettamaan levysoittimen valmistamisen.
”Kilpailijat, kuten Reloop ja Numark, yrittivät omilla soittimillaan paikata Technicsin jättämää markkinarakoa, mutta se soundi ja tuntuma ei koskaan yltänyt täysin samalle tasolle alkuperäisen Technicsin kanssa”, Lehtonen kuvailee.
Technicsin tuotannon ollessa tauolla muut valmistajat, kuten Pioneer, onnistuivat vakiinnuttamaan asemaansa soitinmarkkinoilla.
Soihdunkantajan liekki ei kuitenkaan sammunut.
Molemmilla DJ-konkareilla on kokemusta niin analogisesta kuin digitaalisestakin formaatista ja eri valmistajien laitteista. Lehtonen kertoo liikkuvansa DJ-työssään sulavasti CD-soittimien ja vinyylilevysoittimien välillä, mutta toteaa vinyyliformaatin olevan yhä mielekkäin etenkin, jos hän kuuntelee musiikkia vinyyliltä.
”Se kuulostaa vaan paremmalta”, Lehtonen väittää. ”Ja Technics on yhä kingi”, Pinosto jatkaa ja kertoo arvostavansa työssään SL-1200MK2-soitinten analogista tuntumaa ja hallittavuutta.
Analogisen ja digitaalisen teknologian välistä kuilua kaventavat myös erilaiset tietokoneohjelmistot ja siltaavat laitteet, joiden avulla nyky-DJ:t voivat soittaa tietokoneella olevaa musiikkia analogisella levysoittimella eräänlaista aikakoodattua vinyyliä hyödyntäen.
Kommentoi