Totta vai tarua? Ruskettavatko aurinkokapselit ihoa?

Apteekeissa myydään pillereitä, joiden kuulemma pitäisi päivettää ihoa ja pidentää rusketuksen tehoa. Myös sosiaalisessa mediassa vaikuttajat mainostavat kapseleita vähän väliä. Aurinkokapselit ovat ravintolisiä, jotka sisältävät beetakaroteenia. Ravintolisä-statuksen takia aurinkokapseleita saa mainostaa ilman tieteellisiä todisteita niiden tehosta. Apteekkien nettisivuilla ja mainoksissa aurinkokapselien väitetään tehostavan rusketusta ja suojaavan auringolta.  

Aurinkokapseleissa beetakaroteenin sanotaan olevan vaikuttava aine, joka ruskettaisi ihoa. Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste ja antioksidantti. Esimerkiksi porkkana ja bataatti sisältävät luontaisesti paljon beetakaroteenia. Siitä ne saavat oranssihtavan värinsä. Beetakaroteenin väitetään myös muuttavan ihmisten ihoa oranssihtavaksi. Se myös pystyy suojaamaan ihoa jonkin verran UV-säteilyltä, mutta ei niin hyvin, että ei tarvitsisi käyttää aurinkosuojaa.  

Tutkimuksia beetakaroteenin vaikutuksesta ihon väriin löytyy niukasti. Yleensä tutkimukset käsittelevät antioksidantin vaikutuksia ihmisen terveydelle yleisesti. Mutta tutkimuksissa on mainittu, että beetakaroteeni voi muuttaa ihon sävyä oranssiksi. Kuitenkaan missään rusketukseen ja sen haittoihin liittyvässä tutkimuksessa ei mainita beetakaroteenia sanallakaan. Tämä johtuu siitä, että beetakaroteeni värjää ihonalaista rasvaa keltaiseksi. Samalla tavalla liika porkkanan syönti voi alkaa muuttaa ihoa kellertäväksi.  

Tutkimuksien mukaan ainoastaan melaniini tehostaa ihon oikeaa ruskettumista. Itseruskettavat aineet ovat vielä asia erikseen ja toimivat ihon pintakerroksessa. Niillä ei ole mitään tekemistä ihon oikean rusketuksen kanssa, kuten ei aurinkokapseleillakaan.  

Totta vai tarua? Tarua.  

Allergologian ja ihotautien erikoislääkäri Toni Ahon antamat kommentit vahvistivat lopputuloksen. Beetakaroteeni EI rusketa ihoa, vaan antaa sille keltaisempaa väriä, joka voi rusketuksen kanssa näyttää siltä, että ihon sävy olisi kultaisen ruskea.  Aurinkokapselit sisältävät muitakin luonnon ainesosia, jotka värjäävät ihonalaista rasvaa. Näistä esimerkkinä kupari, joka tuo iholle punaista sävyä.  

“Antioksidantti itsessään ei rusketa ihoa eikä nopeuta ihon ruskettumista, vaikka sen olemassaolo iholla ehkäiseekin säteiden ihoa vahingoittavaa vaikutusta. Se ei kuitenkaan suojaa niin paljoa, että auringossa voisi oleskella ilman oikeita suojavoiteita”, kertoo allergologian ja ihotautien erikoislääkäri Toni Aho.  

Teksti: Victoria Peltoniemi ja Marjaana Yli-Jylhä


Lähteet:

Ihon ruskettuminen, ihoa itseruskettavat aineet ja niiden aiheuttamat terveyshaitat: kirjallisuustutkimus, Koponen Auli ja Sainio Eeva-Liisa

American Cancer Society: Tanning Pills and Other Tanning Products

Puhti.fi: A-vitamiini (beetakaroteeni) – Lähteet, saantisuositus, puutoksen oireet & viitearvot

The American Journal of Clinical Nutrition: β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*