Totta vai tarua? Porkkanan syöminen parantaa näkökykyä

Vanhan myytin mukaan porkkanan syöminen parantaa näkökykyä. Legenda on elänyt sitkeästi ja mielipiteitä on ollut puolesta ja vastaan. Porkkanan tiedetään sisältävän A-vitamiinia, jolla on yhteys silmien terveyteen. Voiko porkkanaa syömällä kuitenkaan parantaa omaa näkökykyä? 

Usko porkkanan kykyyn parantaa hämäränäköä liittyy brittiläiseen propagandaan toisessa maailmansodassa. Kun monista muista elintarvikkeista oli pulaa, porkkanaa oli runsaasti saatavilla, joten haluttiin, että se menee hyvin kaupaksi. Lisäksi hallitus väitti, että ilmatorjunnan tarkkuus saksalaiskoneiden pudottamisessa johtui porkkanoiden terävöittämästä näöstä. Todellisuudessa syynä oli uusi tehokkaampi valvontajärjestelmä, jonka ei haluttu paljastuvan viholliselle. 

Porkkana sisältää beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste ja ihmisen elimistössä se muuttuu A-vitamiiniksi. A-vitamiini on tärkeää silmän normaalin toiminnan kannalta ja esimerkiksi silmän verkkokalvo tarvitsee sitä, jotta valonsäteet pystytään muuttamaan kuviksi, joita näemme. A-vitamiini auttaa myös pitämään silmiä kosteina ja estää niiden kuivumista. 

Näkökyky voi heikentyä A-vitamiinin puutoksen seurauksena. Puutostilasta aiheutunut näön heikentyminen voi korjautua A-vitamiinia syömällä. A-vitamiinin nauttiminen voi hidastaa ikään liittyvän silmänpohjarappeuman kehittymistä, mutta sillä ei voi parantaa normaalia näkökykyä.  

Miksi porkkana? 

Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, sen liiallinen saanti voi aiheuttaa haittoja terveydelle. Liiallisen saannin mahdollisia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi maksavauriot, ihon kuivuminen, hiusten lähtö ja luiden haurastuminen. Porkkanan sisältämä A-vitamiinin esiaste eli beetakaroteeni, on kuitenkin vesiliukoinen vitamiini. Tämän vuoksi porkkana on turvallinen A-vitamiinin lähde, koska sitä ei voi saada porkkanasta liikaa. 

Beetakaroteeni poistuu elimistöstä virtsan mukana, ja ylen määrin syötynä se varastoituu rasvakudokseen. Liiallisen beetakaroteenin ainoa haittavaikutus on ihon muuttuminen kellertäväksi, eikä se ole vaarallista.  

Totta vai tarua? Tarua. 

Silmätauteihin erikoistuva lääkäri Jukka Siitonen vahvistaa porkkanan sisältävän runsaasti beetakaroteenia, joka imeytyessään elimistöön muuttuu A-vitamiiniksi. ”A-vitamiini on tärkeä normaalia näkökykyä ajatellen, sillä se ylläpitää esim. hämärässä toimivien sauvasolujen toimintaa ja suojaa silmää tulehduksilta.”  

Porkkanan yhteys näkökykyyn perustuu siis sen sisältämään A-vitamiiniin. Vaikka A-vitamiinilla voidaan korjata puutostilan seurauksesta heikentynyttä näköä, Siitonen muistuttaa, että se ei kuitenkaan suoranaisesti paranna niin sanottua normaalia näkökykyä. 

Teksti: Viivi Hanhineva, Teemu Parviainen, Sara Saarnia


Lähteet:

Kysy.fi: Yleisen uskomuksen mukaan porkkanan syöminen parantaa hämäränäköä, ja syynä on…

Britannica: Photoreception

American Academy of Ophthalmology: 36 Fabulous Foods-to Boost Eye Health

Yle: Urbaani legenda väittää, että porkkanoiden syöminen parantaa näköä

PubMed: ”carrot eye”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*