Totta vai tarua? Daith-lävistys auttaa migreeniin

Joka kymmenes suomalainen kärsii migreenistä. Oireisiin haetaan apua särkylääkkeistä ja lisäravinteista kotikonsteihin, kuten rentoutusharjoituksiin ja jäähauteisiin. Niin kutsuttu migreenilävistys on myös saanut huomiota. 

Migreenilävistykseksi kutsuttu daith-lävistys pistetään korvan sisärustoon, josta uskotaan löytyvän akupunktiopiste, jolla olisi yhteyttä migreenin hoitoon. Lävistyksen uskotaan helpottavan migreenin oireita ja vähentävän kohtauksia. 

Lävistyksen vaikutuksista migreeniin ei löydy internetistä tieteellisiä tutkimuksia. Aiheesta on tehty kuitenkin lukuisia seurantoja. Niissä on seurattu esimerkiksi useiden vuosien ajan lävistyksen vaikutusta yhdellä ihmisellä tai ryhmällä.  

Yhteyttä on vaikea löytää

Neurologian erikoislääkärin Ville Artton mielestä migreenistä on vaikea tehdä johtopäätöksiä yhden tai muutaman ihmisen kokemusten perusteella.  

Hänen mukaansa sairauden aktiivisuus vaihtelee, ja migreeni voi joko helpottua tai vaikeutua samaan aikaan, kun henkilölle on tehty jokin toimenpide. Artton mukaan tämän vuoksi syy-seuraussuhteesta ei voi tehdä johtopäätöksiä. 

Neurologian erikoislääkäri Pekka Miettinen sanoo, ettei usko daith-lävistyksestä olevan vaikutusta migreenin oireisiin. Miettisen mukaan migreenin vaikeuden aaltoilu vaikeuttaa sen tutkimista. 

“Välillä on hankalia ja välillä hyviä jaksoja”, hän avaa. Jos tutkittavaa tuotetta, tässä tapauksessa lävistystä, aloittaa käyttämään samaan aikaan, kun muutenkin olisi hyvä jakso menossa, voi helposti tulla vaikutelma, että tuote toimii. 

Totta vai tarua? Tarua.

Löydettyjen lähteiden ja asiantuntijahaastatteluiden perusteella ei löydy vahvistusta sille, että lävistyksestä olisi apua migreenin oireisiin. Migreenin ja lävistyksen väliselle yhteydelle ei löydy tieteellistä näyttöä. 

Teksti: Ida Ekroth ja Reetta Kehus


Lähteet:

Terveyskirjasto: Migreeni

Wormz.org: Migreenilävistys

MDPI: Perceptions Regarding Daith Piercing in Migraine, A Survey of Pediatric Patients

NCBI: Daith Piercing: Wonder Treatment or Untested Fad?

Frontiers in Neurology: Daith Piercing in a Case of Chronic Migraine: A Possible Vagal Modulation

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*