Koronavirustartunnan saamiseen voi itse vaikuttaa parhaiten pesemällä käsiä, käyttämällä kasvomaskia ja välttämällä suuria ihmisjoukkoja. Viime vuoden puolella alettiin myös tutkimaan, miten paljon elintavoilla ja ruokavaliolla on vaikutusta tartunnan saamisessa. Useita tutkimuksia tehtiin esimerkiksi d-vitamiinin saannin vaikutuksesta viruksen ehkäisemisessä.
Eri lähteissä ollaan eri mieltä siitä, miten paljon vaikutusta loppujen lopuksi on. Monissa tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin päädytty siihen tulokseen, että vakavammista oireista kärsivillä usein myös oli alhaiset D-vitamiini arvot.
Joulukuussa HUS julkaisi nettisivuillaan tiedotteen, jossa he suosittelivat D-vitamiinilisää ikääntyneille ja erityisryhmille pandemian aikana. Tummaihoisille suositeltiin tavallista isompaa määrää, koska tumma iho tyypillisesti kehittää vähemmän D-vitamiinia kuin valkoinen. Myös ylipainoisille suositeltu määrä oli suurempi.
Ikääntyneet, ylipainoiset ja tummaihoiset ovatkin olleet ihmisryhminä suurimmassa riskissä vakavaoireiselle koronatartunnalle. Tämä osakseen selittyy D-vitamiinin puutteella.
Varsinkin Suomessa D-vitamiinin saanti yleisesti on haastavampaa, koska syksyisin ja talvisin ei ole tarpeeksi auringonvaloa. Tällöin se tulee hankkia ruuasta tai lisäravinteiden kautta. Silti THL:n blogissa julkaistun tekstin mukaan suomalaisten arvot ovat keskimäärin hyvät.
Yhdysvaltalaisen Cornell-yliopiston vetämässä tutkimuksessa todetaan, että korrelaatio näiden kahden asian välillä olisi hyvin pieni. Tutkimuksessa on hyödynnetty miltei 1,4 miljoonan ihmisen tietoja, mutta yhteyttä ei siltikään todettu. Tästä huolimatta tutkimuksessa mainitaan, että mitään haittaakaan vitamiinin lisäämisestä ei myöskään ole, koska se voi olla hyödyksi muullakin tavalla.
Oloni.fi-sivuston blogissa terveystuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö on tekstissään “Riittävä D-vitamiinin saanti estää Covid-19-kuoleman” avannut, millä tavoin D-vitamiini mahdollisesti ehkäisee tartuntaa.
Hän kertoo, että koronaan liittyvien kuolemantapausten taustalla on koronaviruksen elimistössä laukaisema tulehdusreaktio nimeltään sytokiinimyrsky. Sytokiinimyrskyssä ihmisen immuunijärjestelmä käy niin sanotusti ”ylikierroksilla” ja saa immuunijärjestelmän hyökkäämään itseään vastaan. Kansainvälisten tutkimusten mukaan D-vitamiini vaikuttaa tulehdusta vastaan taistelevien valkosolujen toimintaan ja estää niitä vapauttamasta liikaa sytokiineja, joiden kautta sytokiinimyrsky syntyy.
Hörkön mukaan D-vitamiini ei estä ihmistä saamasta virusta, mutta se vähentää taudin vaikeutta ja kuolemaa.
Totta vai tarua? 50/50
Uusimmatkaan tutkimukset eivät edelleenkään osoita suoranaista yhteyttä sille, että D-vitamiini ehkäisisi koronavirustartunnan saamista. Enemmän näyttöä löytyy sille, että se saattaa helpottaa oireita ja estää mahdollista kuolemaa. Silti mielipiteet eri lähteiden välillä ovat todella ristiriitaisia, mutta harvoin D-vitamiinin lisäämisestä mitään haittaakaan on.
Lähteet:
https://www.hus.fi/ajankohtaista/hus-suosittelee-d-vitamiinilisaa-ikaantyneille-ja-erityisryhmille
https://blogi.thl.fi/d-vitamiini-koronataudin-ehkaisyssa-ja-hoidossa-mita-tiedamme-vaikutuksista/
https://news.cornell.edu/stories/2021/05/study-vitamin-d-wont-limit-risk-severity-covid-19
Kommentoi