Totta vai tarua? Älypuhelimen käyttö tyhmentää

Iltamakasiini väittää 12.9.2017 julkaistussa artikkelissa, että älypuhelimen käyttö tekee tyhmäksi. Lisäksi se kertoo, että ihmiset omaksuvat tietoa heikommin silloin, kun he tutustuvat siihen digitaalisten laitteiden avulla. 

Tutkimuksen oli toteuttanut Dartmouth Collegen tutkijat, jossa he pyysivät vapaaehtoisia lukemaan saman tekstin. Toiset lukivat tekstin sähköisesti ja toiset paperilta. Paperiversion lukeneet osallistujat osasivat vastata paremmin kysymyksiin, jotka koskivat luettua tekstiä.

Älypuhelin tyhmentää -väite on osittain totta. Tyhmyydellä tarkoitetaan tässä tapauksessa keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden laskua, joka aiheutuu älypuhelinriippuvuudesta. Iltamakasiinin artikkelin otsikointi on kuitenkin harhaanjohtava, sillä se antaa artikkelin sisällöstä väärän kuvan.

Älypuhelin tyhmentää, jos sitä käytetään väärin, kertoo Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen. Riippuvuus älypuhelimesta voi aiheuttaa muistin heikentymistä, joka voi näkyä opintosuoritusten laskuna. Kohtuudessa pysyvä älypuhelimen käyttö ei kuitenkaan aiheuta haittaa ja voi fiksusti käytettynä jopa viisastuttaa, sillä kaikki tieto on nopeasti saatavilla. Huotilaisen mukaan muistia voi olla jopa hyvä ulkoistaa välillä, sillä kynä ja paperi eivät pelkästään pysty kaikkeen.

Älylaitteista pystyy oppimaan, jos niiden käyttöön on tottunut

Turun yliopiston psykiatrian professori Jyrki Korkeila kertoo, että älypuhelinten käyttö ei aiheuta perusoppimiskyvyn katoamista. Riippuvuudesta aiheutunut oppimiskyvyn lasku on mahdollista elvyttää, kunhan älypuhelimen käyttö saadaan hallintaan.

Oppiminen ei välttämättä heikkene, vaikka asian opiskelisi kirjan sijaan älypuhelimesta, kertoo Korkeila. Jos digilaitteita käytetään ongelmatasolla pelaamiseen, niiden käyttöön voi taas liittyä huonompaa oppimista.  Tällöin aika oppimiselta kuluu epäolennaisiin virikkeisiin.

Huotilaisen mukaan älylaitteisiin tottuneet osaavat omaksua tietoa ruudulta ja oppiminen tapahtuu heiltä helposti. Henkilöt, jotka ovat tottuneet opiskelemaan kirjasta, voivat kokea älylaitteista opiskelun rankemmaksi ja väsyttävämmäksi. Tämä voi aiheuttaa sen, että oppiminen hankaloituu.

Totta vai tarua? 50/50. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*