Kohtaamisia kokemuskirjastossa osana ehkäisevän päihdetyön viikkoa

Oulun ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Sirpa Rytky vastaanotti tällä viikolla Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n valtakunnallisen tunnustuksen määrätietoisesta työstään ehkäisevän päihdetyön edistämisestä.

Oulun pääkirjaston aulassa käy kuhina kun parisen kymmentä ihmistä tungeksii tiskille varaamaan omaan elämäntilanteeseensa sopivaa teosta. Nimikkeinä ovat muun muassa Narkkarin äiti, Kiusattu, Rikospoliisi ja Väkivaltatyöntekijä. Sermin takana useat päihdetyön alojen edustajat ja elämän koulun asiantuntijat odottavat lainatuksi tulemista. Juuri avattu kokemuskirjasto on osa käynnissä olevaa valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa.

Kokemuskirjasto on kuin mikä tahansa kirjasto, paitsi että kirjat ovat oikeita eläviä ihmisiä. Kirjaston sääntöjen mukaan kirjoja voi lainata viidentoista minuutin pituiseen keskustelutuokioon, kunhan kirjan palauttaa samassa henkisessä ja fyysisessä tilassa kuin sen on lainannutkin. Lainaaminen perustuu aina molemminpuoliseen kunnioitukseen. ”Hyviä kohtaamisia kirjojen ja ihmisten kesken”, ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Sirpa Rytky asettaa Oulun pääkirjaston aulaan pystytetyn kokemuskirjaston tavoitteiksi.

Rytky kertoo nyt kuudetta kertaa järjestetyn kokemuskirjaston olevan oululainen innovaatio, joka on levinnyt myös valtakunnalliseksi konseptiksi. Mukana työryhmässä ovat Oulun kaupunki, päihdetyötä tekevät järjestöt ja muut yhteisöt, jotka kohtaavat päihdepotilaita työssään. Oulussa on tänä vuonna aloitettu kouluttamaan entisistä päihteidenkäyttäjistä päihdetyön kokemusasiantuntijoita, jotka työskentelevät yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa kohtaamistilanteissa.

Ehkäisevä päihdetyö ei katso ikää

Kirjastoon on kutsuttu vierailemaan koululaisryhmiä, ja Rytkyn mukaan 16 – 19 vuotiaat ovat kokemuskirjaston suurin käyttäjäryhmä. Ehkäisevän päihdetyön kentälle kuuluu kuitenkin myös kaikkien ikäryhmien parissa työskentely. ”Erityisesti ikääntyvien ihmisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt viime vuosina. Esimerkiksi eläköitymisen kautta tullut ajan ja yksinäisyyden lisääntyminen ajaa ihmiset useammin pullon äärelle”, Rytky linjaa.

Nuorten päihdeasema Redi 64 sairaanhoitajan mukaan heille puolestaan ohjautuu koko ajan nuorempia asiakkaita ja alaikäisten asiakkaiden määrä on selvästi lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Siinä missä aikuisväestön keskuudessa alkoholi on valtapäihde, on nuorten keskuudessa sekakäyttö jo yleisempi ongelma. Kokemuskirjaston toivotaan olevan matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa voi saada ensimmäisen kosketuksen mieltä painaviin ongelmiin.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*