Korkea otsa, suuret silmät, pieni suu ja nenä, tuhiseva ääni. Lyhytkuonoiset koirat muistuttavat ihmisvauvan kasvoja ja herättävät meissä ihmisissä hoivavietin. Hellyttävän ulkomuodon takana on kuitenkin ruma totuus. Brakykefaaliset koirarodut on tarkoituksella jalostettu siten, että niiden naama on litteä ja kuono lyhyt. Tämän seurauksena koirat voivat kärsiä lukuisista terveysongelmista. Ongelmat voivat liittyä muun muassa selkärankaan, ruoansulatukseen, lisääntymiseen ja hengitykseen. Suosittuja tällaisia rotuja ovat esimerkiksi mopsi, ranskanbulldoggi ja englanninbulldoggi. Viimeksi mainittu rotu on surullisen kuuluisa nimenomaan laajoista terveysongelmistaan. Huolimatta ihmisten kasvaneesta tietoisuudesta, roduilla on yhä äänekkäät puolustajansa. Tiedon vastaanottamiselle tietyissä piireissä onkin yhä iso kynnys.
Alun perin englanninbulldoggit jalostettiin härkätappeluja varten. Koiran eduksi tappeluissa oli suuri suu, lyhyt ja tiivis runko. Härän veri ohjautui koiran nenä- ja poskipoimujen kautta maahan. Veri ei häirinnyt näin hengitystä eikä silmiä. Jo vuosikymmenien ajan on tiedetty, mitä lyhytkalloiset rodut joutuvat jalostuksen takia pahimmillaan kestämään. Miksi asiaan tunnutaan silti reagoitavan hyvin hitaasti? Johtuuko hitaus näistä ihmisistä, jotka eivät hyväksy tutkimustuloksia? Koiranomistajana on mahdotonta ymmärtää, miksi vastustaisin jotain, joka olisi eduksi lemmikilleni.
Eläinlääkäri ja professori Marjatta Snellman on tuonut julkisuuteen tietoa koirien jalostamisesta johtuvista ongelmista jo 40 vuoden ajan. Vastavoimana hän on kohdannut esimerkiksi epäsopivaa puhetta lehdissä itsestään muutamien lyhytkalloisten rotuyhdistyksien toimesta. Tuntuu olevankin enemmän sääntö kuin poikkeus, että yksittäinen ihminen otetaan kohteeksi, jos hän uskaltaa kyseenalaistaa lyhytkalloisten jalostusta julkisesti. Siitä huolimatta, että hänellä on väitteidensä tukena vahvaa tutkittua tietoa. Ehkä ihmiset luulevat, että jalostusongelmista puhuva ihminen syvästi vihaisi näitä rotuja? Tämä voisi aiheuttaa puolustusreaktion. Vai tunteeko ihminen tarvetta puolustautua silloin, kun omalla sohvalla makoilee sairaaksi jalostettu koira?
Englanninbulldoggien ulkonäkö ja hengitysvaikeudet aiheutuvat periytyvästä geenimutaatiosta. Mutaatio saa aikaan lyhyen kuonon, lyhyet jalat, suuret silmät sekä kippuran hännän. Kaikki englanninbulldoggit kantavat kyseistä geeniä. Geneettistä vaihtelua ei ole tarpeeksi, jotta jalostusta voisi jatkaa entiseen tapaan. Roturisteytykset olisivat englanninbulldoggien kohdalla ehdottomia, jotta geneettistä vaihtelua saataisiin lisää.
Koiran terveys tulisi laittaa ihmisen itsekkyyden edelle.
Lähteet:
Kommentoi