How To Fix a Drug Scandal – Amerikan suurin huumeskandaali ja sen jälkipyykki

Kuva: Jasmin Kareinen

Netflixin uusi dokumenttisarja How To Fix a Drug Scandal avaa syitä, jotka ovat Amerikan suurimman rikostuomioiden joukkohylkäyksen takana. Dokumentti kertoo entisen rikoslaboratorion kemistin Sonja Farakin työstä ja siitä, kuinka hänen tekemänsä rikokset näkivät päivänvalon. Dokumentin on ohjannut Erin Lee Carr.

Kaksi huumenäytettä on kateissa Amherstin lääkelaboratoriosta Massachusettsissa. Kemisti Sonja Farakin työpöydän laatikosta löytyy väärennettyä kokaiinia sekä ruskea kirjekuori, jonka sisällä kateissa olleet näytteet olivat. Näytteiden kokaiini oli korvattu väärennöksellä. Samana päivänä hänen autostaan löydetään huumeita. Farak pidätetään todisteiden peukaloinnin takia. Tästä käynnistyy tapahtumasarja, jollaista ei uskoisi löytyvän kuin elokuvista. 

Nelijaksoinen minisarja käsittelee ensisijaisesti Sonja Farakin tapausta. Farakin huumeiden varastaminen ja käyttö työpaikalla on yksi suurista asianhaaroista, joita dokumentti käy läpi. Tämän tapauksen lisäksi sarjassa sivutaan toisen massachusettsilaisen rikoskemisti Annie Dookhanin hyvin samankaltaisia rikoksia, joista hänet tuomittiin puoli vuotta ennen Farakia. 

Sarjan pääteema paljastuu katsojalle kuitenkin vasta sarjan puolivälissä. Massachusettsin syyttäjänvirasto yritti haudata todisteita Farakia vastaan, joilla olisi voitu pelastaa tuhansia ihmisiä väärältä rikostuomiolta. 

Dokumentissa haastatellaan asiantuntijoita, muun muassa journalisteja sekä asianajajia, jotka ovat olleet läheisissä tekemisissä tämän tapauksen kanssa. Myös Farakin perhe puhuu tapauksesta julkisuudessa ensimmäistä kertaa. 

Minisarjan aihe on erittäin mielenkiintoinen. Kuitenkin kiehtovasta rikostapauksesta on editoimalla saatu erittäin sekava. Sarjassa pompitaan kahden eri tapauksen välillä niin usein, että joskus on vaikea pysyä perässä siitä, käsitelläänkö Farakin vai Dookhanin rikoksia. Tapaukset kietoutuvat kyllä yhteen, sillä molemmat tapahtuivat Massachusettsissa lyhyellä aikavälillä toisistaan ja olivat hyvin samankaltaisia. Niitä myös puidaan samassa korkeimman oikeuden istunnossa sarjan lopussa. Dookhanin tapauksen olisi silti voinut tuoda sekoitukseen vasta loppumetreillä.

Dokumentissa välähtelee aikajana, jolla kai yritetään selkeyttää, milloin mitäkin tapahtuu ja kumpaa tapausta käsitellään. Tässä ei tosin ole kovin hyvin onnistuttu.

Heikkouksistaan huolimatta dokumentti nostaa hienosti pöydälle ensinnäkin työn, joka on todella tärkeä mutta vaiettu. Toiseksi se valottaa ongelmaa siitä, kuinka pelottavan helposti syytön saatetaan todeta syylliseksi. Huumejutussa syytetyn elämä on huumausaineet testaavien kemistien käsissä.

How To Fix a Drug Scandal on silmiä avaava kertomus oikeuslaitoksien toiminnasta ja siitä, kuinka yksi ihminen voi olla vastuussa monien tuhansien muiden elämistä. Dokumentissa todetaankin, että vaikka joku työskentelee lain kanssa, ei se välttämättä tarkoita, että hän olisi oikeudenmukainen tai neutraali.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*