Yhden miehen armeija 

DJ Kridlokk Oulussa 4.10. Kuva: Ville Kyllönen

Suomessa musiikkikenttä on täynnä menestyviä artisteja, joiden kappaleet pyörivät radiossa ja striimipalveluissa. Artistit kuten Turisti ja Averagekidluke ovat nousseet suureen suosioon. Mutta mitä tapahtuu musiikin maailmassa niiden ulkopuolella? Keitä ovat ne artistit, jotka eivät tavoittele listaykkösiä ja miljoonatuloja? 

Nykymusiikki on usein yhteistyön tulosta. Useat tuottajat, sanoittajat ja muut ammattilaiset työskentelevät yhdessä kappaleiden eteen. Tämä tekee haastavaksi erottaa artistin oman panoksen. Levy-yhtiöitä voisi verrata muurahaispesiin: lopputuote on vaikuttava, mutta yksittäisen työläisen rooli jää usein hämärän peittoon. 

Ui tai huku 

Miltä sitten kuulostaa albumi, jonka taustalla ei ole kymmeniä ihmisiä, vaan kaiken on tehnyt yksi ainut henkilö? Tähän kysymykseen vastaa DJ Kridlokk eli Kristo Laanto. Laannon vuonna 2024 julkaistu albumi ”Hai” tarjoaa raikkaan vastapainon nykypäivän trendeihin. Hän on tehnyt albumin kokonaan itse, säveltäen, sanoittaen ja tuottaen kaikki kappaleet. Hän on osoittanut, että laadukasta musiikkia voi tehdä myös yksin. 

Laanto on osa PME levy-yhtiötä, joka on tunnettu indie-musiikkiin keskittyvästä toiminnastaan. PME Records, virallisesti Pinnacle Helsinki Oy, on vuonna 2012 perustettu suomalainen levy-yhtiö. PME:n sivuilla Laannon kerrotaan olevan kulttimaineen ansainnut artisti-tuottaja. Artistin kaikki kolmea albumia ovat olleet arvostelumenestyksiä ja vuonna 2014 ilmestynyttä Mutsi-pitkäsoittoa pidetään yhtenä suomiräpin mestariteoksista. DJ Kridlokk taitaa synkkäsävyiset lyriikat, joissa tarkastellaan maailmaa epäluuloisin mutta humoristisin ottein.

Hai 

Osana Hai-albumin julkaisu kiertuetta DJ Kridlokk esiintyi Oulussa 45 Specialissa perjantaina 4.10.2024. Vaikka kyseessä on artisti, jonka voisi luokitella populääri räpin ja underground -räpin välimaastoon on paikalla noin pari kymmentä ihmistä jo puolituntia ennen keikan alkua. Suurin osa ihmisistä on saapunut paikalle keikan takia, vaikka paikalla on myös satunnaisesti paikalle eksyneitäkin. 15 minuuttia ennen keikan alkua yläkerta avataan ja ihmiset alkavat kavuta portaita ylös parhaan mahdollisen paikan kiilto silmissä. Ennen kuin huomaatkaan väkimäärä ympärillä, on kolminkertaistunut. Paikalla olijat ovat samoja kasvoja, jotka tulevat kaduilla päivittäin vastaan, vaikka luulisi synkkien lyriikoiden tempaavan mukaansa synkän oloisia ihmisiä.

Saalis 

Yleisesti myös keikkaporukkaan kuuluu useampi kuin yksi henkilö. On DJ, joka soittaa kappaleet etukäteen sovitun keikkalistan mukaisesti. DJ:n voi myös korvata bändi, usein kyseessä on yhdistelmä näistä kahdesta. Kellon lähestyessä tasan yhdeksää lavalla näkyy hahmo valmistelemassa keikkaa Macbookin ääressä. Voisi siis olettaa kyseessä olevan DJ. Kuitenkaan lavalle ei astele enää ketään muuta. Hahmo astelee valoihin ja voi huomata, että kyseessä on Kridlokk.

Keikka avataan ainoastaan tervehdyksellä ”moi”, sitten hän astelee Macbookin luo ja painaa välilyöntinäppäintä, jotta ensimmäisen kappaleen biitti lähtee pyörimään.  

Albumin ensimmäisen kappaleen jälkeen Laanto toivottaa yleisön tervetulleeksi kuuntelemaan Hai-albumia. Hän kuvailee taustalle heijastettuja visuaaleja kotielokuvaksi, sillä niin kuin kaikki muukin tällä albumilla, on nekin tehty itse. Tämä vaikuttaa olevan ainut asia albumilla, jossa joku muukin on ollut mukana. Omena ei kuitenkaan putoa kauas puusta, sillä visuaalien suunnittelussa on ollut mukana hänen kumppaninsa. 

Havaintoja 

Laanto todistaa, että musiikin tekemiseen ja sitä ammatikseen tekemiseen ei tarvitse muita kuin itsensä. Aidon vaikutuksen tekee se, kuinka paljon voi saada aikaan yksin ja kuinka vaivattomalta kaikki tämä sivusta seuraajasta vaikuttaa. Kokemus keikasta, jossa olivat vain artisti ja fanit, oli ainutlaatuinen ja todisti sen, kuinka on mahdollista saavuttaa unelmia, jos niiden eteen tekee töitä. 

Konami

DJ Kridlokk on osoittanut, että myös itsenäisesti toimiva artisti voi menestyä. Hänen esimerkkinsä haastaa vallitsevan käsityksen siitä, että musiikin tekemiseen tarvitaan suuri määrä yhteistyökumppaneita. Hänen kaltaistensa artistien ansiosta musiikkikenttä on monipuolisempi ja kiinnostavampi. 

 Haamu

Kridlokkin tarina kertoo meille, että musiikin maailmassa on tilaa myös niille, jotka eivät halua seurata suurten levy-yhtiöiden ehtoja. Itsenäisyys antaa artisteille vapauden tehdä musiikkia omilla ehdoillaan ja tavoittaa yleisönsä suoraan. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*