Varhaiskasvatusta ja koirahierontaa

Virranniemi hieromassa Rexy-koiraa. Kuva: Jasmin Kareinen

Helmikuinen iltapäivä alkaa hämärtää ja hiljaisuuden rikkoo ovikellon kimeä ääni. Eteinen on välittömästi täynnä elämää, kun talon koirat syöksyvät ovelle vastaan. Oven takaa varovasti sisään kurkistaa Milja Virranniemi, joka on saapunut tämän päiväiselle asiakaskäynnilleen. Hänen asiakkaansa siperianhusky Otus sekä alaskanhusky Rexy nuuskivat hännät heiluen tulijaa. 20-vuotias Virranniemi on koirahieronnan opiskelija. 

Virranniemi astuu sisään ja sulkee oven ripeästi perässään, etteivät koirat vahingossa karkaa. Hän riisuu ulkovaatteensa ja käy olohuoneen lattialle istumaan. 

”Rexy, täällä!”, hän kutsuu.

On ensimmäisen asiakkaan vuoro. 

Virranniemi istuu rauhassa ja odottaa, että Rexy-koira tulee hänen luokseen ja rauhoittuu. Tämä on jo neljäs kerta, kun hän käy hieromassa sitä, joten koiran rauhoittuminen ei enää kestä kauaa. Hän aloittaa koiran hieromisen oikealta puolelta, kunhan se on ensin saatu kyljelleen makaamaan. 

Hieronnasta apua omalle koiralle

Virranniemi on kotoisin Raahesta. Ouluun hän kertoo muuttaneensa yliopisto-opintojen perässä.

”Opiskelen Oulun yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajaksi. Samanaikaisesti opiskelen myös koirahierontaa Oulun seudun ammattiopistossa”, hän kertoo. 

Hän päätyi opiskelemaan koirahierontaa auttaakseen omaa koiraansa. 

”Omalla koirallani alkoi olemaan terveysongelmia, joiden takia sitä piti alkaa hieromaan. Tästä syystä lähdin etsimään koulutusta, jolla saisin koiraani autettua. Koulutuksen kautta alkoi kiinnostamaan myös yritystoiminta koirahierojana.”

Virranniemi aloitti vuoden 2019 joulukuussa Eläinten luontaislääkintäkoulu Weterissä koirahierojan opinnot. Hän päätti vaihtaa OSAO:lle, koska Weteristä ei saa ammattitutkintoa.

”Uskon, että ammattitutkintonimike tuo luottamusta asiakkaille siitä, että osaan homman”, hän pohtii.

Virranniemi kertoo koirahieronnan opintojen kestävän helmikuusta marraskuuhun, jonka jälkeen suoritetaan näyttö.

Lapsesta asti eläinrakas

Virranniemi saa Rexyn oikean puolen raajat hierottua ja kääntää koiran selän kautta ympäri. Tämän jälkeen otetaan käsittelyyn vasen puoli.

”Lapsuuteni aikana perheelläni oli koira, joten innostukseni koiria kohtaan on alkanut jo pienenä. Nykyään itselläni on kaksi omaa koiraa.”

Opintojen ja asiakaskäyntien ohella vapaa-ajallaan hän kertoo harrastavansa koiriensa kanssa agilitya sekä rally-tokoa. Rally-toko on vauhdikas laji, jossa yhdistyvät agility, koiratanssi sekä tottelevaisuuskoulutus. 

Asiakaskäyntejä Virranniemi kertoo tekevänsä muutaman viikossa.

”Olen tehnyt asiakaskäyntejä vasta muutaman kuukauden. Aloitin vuoden 2019 joulukuussa. Käyn hieromassa noin kaksi koiraa viikossa tällä hetkellä, koska opiskelen yliopistossa kokoaikaisesti”, hän toteaa. 

Oma koira on lempiasiakas

Koiran hieronnalla voi muun muassa hellittää stressin, liikuntasuoritusten ja iän aiheuttamia lihasjäykkyyksiä sekä lihasjumien aiheuttamia kiputiloja. Virranniemi kertoo, että häntä hieronnassa kiehtoo esimerkiksi mahdollisuus parantaa koirien kisasuorituksia. 

Hierontaa hän suosittelee kaikille kotikoirista rekikoiriin. 

”Hierontaa suositellaan ihan kotikoirista alkaen urheilukoiriin eli kaikille. Hieronta edesauttaa verenkierron normaalia toimintaa ja auttaa koiraa rentoutumaan. Se myös vilkastuttaa aineenvaihduntaa.”

Virranniemi kertoo parhaan asiakkaan olevan hänen oma koiransa. 

”On ollut hienoa huomata, kuinka se on oppinut nauttimaan ja rentoutuu hierottaessa täysin”, hän kuvailee hymyissä suin. 

Kuonokoppa käyttöön 

Haastavia asiakastilanteita Virranniemi ei ole toistaiseksi kohdannut. 

”Jos tulisi vastaan tilanne, jossa koira käyttäytyy aggressiivisesti, niin toimisin mahdollisimman rauhallisesti ja tietysti seuraisin koiran reagointia. Jos on epäilystä siitä, että koira saattaisi käyttäytyä aggressiivisesti, niin kuonokopan käyttö hieronnan aikana on suositeltavaa.” 

Hän kertoo myös, että vihaisen koiran kanssa tulisi välttää suoraa katsekontaktia.

Rexyn hieronta on saatu päätökseen ja jäljellä on enää venyttely. Virranniemi alkaa jo katseellaan paikantaa päivän viimeistä asiakasta. Rexy ei kuitenkaan haluaisi siirtyä ja jää toiveikkaana odottelemaan, josko käsittely vielä jatkuisi. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*