Totta vai tarua? Istuminen tappaa

Liika istuminen ja paikallaan oleminen on ihmiselle epäterveellistä. Seitsemän tunnin päivittäisellä istumisella on monia haitallisia vaikutuksia, kuten lihasten heikkeneminen ja selän kuormittuminen, mutta tappaako se?

Sanonta kuuluu: istuminen tappaa. Se on esiintynyt otsikoissa, kuten esimerkiksi Hesarissa ja Ylellä, mutta vielä on jäänyt näkemättä uutista, jossa poliisi epäilisi vainajan kuolinsyyksi istumista. Toki istuminen lisää riskiä verenkiertoelimen sairauksiin, jotka aiheuttavat Suomessa eniten kuolemia (lähde: tilastokeskus.fi), mutta edelleen istuminen on vain katalyytti aikaiselle poismenolle.

Lääkäri Jukka Tikanto alleviivaa, että liika istuminen on epäterveellistä, mutta hän haluaa huomauttaa, että liika seisominen ja makaaminen ovat myös haitaksi.

”Istuminen edesauttaa ongelmien syntymistä, mutta ei sinällään tapa. Monet liikuntarajoitteiset ihmiset, jotka joutuvat olemaan pyörätuolissa, viettävät hyvää elämää istuen. Pitkäjaksoinen seisominen on myös haitallista.

Oulussa huippu-urheilijoita hoitava Tikanto kehottaa ihmisiä liikkumaan ja kiinnittämään huomiota arjen liikuntamääriin.

Liike on hyväksi. Vanha totuus, joka pitää edelleen paikkansa.

Totta vai tarua: 50/50

Liika istuminen lisää terveysriskejä, muttei kirjaimellisesti tapa ketään. Samaa voisi sanoa esimerkiksi roskaruuan syönnistä tai valvomisesta. Kohtuus kaikessa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*