Spontaaneja spektaakkeleita ja huomioimista arjessa – suomalaisten romantiikalla on monta muotoa

Sanotaan, että sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua – mutta mikä on erityisen toivottua? 

Sotimisen osalta vastausta oheiseen kysymykseen ei tästä artikkelista löydy, mutta vinkkejä rakkausrintamalle ehkä senkin edestä. Selvitimme kyselyn muodossa suomalaisten käsitystä romantiikasta ja siitä, miten se arjessa yleensä ilmenee.  Kysely toteutettiin Google Forms -lomakkeen muodossa ja sitä jaettiin Facebookin ja Instagramin kautta.

Romantiikan kavalkadi 

Käsityksiä romantiikasta on varmasti ainakin yhtä monta kuin on sen kokijaakin. Kyselyn anti osoittautui kuitenkin suhteellisen yksimieliseksi.

Kosinta osoittautui ylivoimaisesti teoista romanttisimmaksi, ja esimerkiksi siltoihin kiinnitettävät rakkauslukot ja kumppanin järjestämä yhteinen lomareissu olivat kyselyn mukaan myös erityisen mieleenpainuvia tapoja osoittaa rakkautta. Erilaiset yllätykset ylipäätänsä koettiin vahvasti romanttisiksi eleiksi, ja niitä ilmeni esimerkiksi matkojen, juhlien, runojen, laulujen tai eroottisen sävyisten eleiden muodossa. Klassikotkin tuntuivat kuitenkin pitävän pintansa: yllättäminen perinteikkäillä kukilla ja suklaalla mainittiin useaan otteeseen. 

Vaikuttaa siltä, että ruoka näyttelee suurta osaa monen romanttisissa tunnustuksissa. Illalliset ja muut päivän ateriat ovat usein rakkaudenosoituksia, ja ihmisen anatomian huomioiden myös luultavasti toimivat monelle.

”Olen paistanut maivoja, koska pappi hääpuheessa niin kehotti.” 

Näyttäisi siis siltä, että sanonta “tie sydämeen käy vatsan kautta” pitää ilmeisen hyvin paikkaansa. Olipa joku myös päättänyt hoitaa homman varman päälle ja noudattaa alan ammattilaisen vinkkejä: 

Arjen romantiikka on pieniä asioita 

Suurista spektaakkeleista ja kalliista yllätyksistä huolimatta kyselyyn vastanneiden mielestä ylivoimaisesti tärkeintä arjen romantiikan ylläpitämisessä on toisen huomioinen. Arkiset asiat, kuten kahvin keittäminen, ruoan laittaminen ja siivoaminen kumppanin puolesta koettiin tärkeiksi. Hellyydenosoitukset, kuten pusut ja hipsutukset – seksiä unohtamatta – miellettiin niin ikään arvokkaiksi keinoiksi osoittaa välittämistä arjessa. 

Vastaajien joukossa oli selkeästi havaittavissa myös ryhmä, jonka mielestä romantiikka ei näkynyt vastoin heidän toiveitaan arjessa juuri lainkaan. Osa vastaajista myös koki romantiikan ylläpitämisen olevan yksin heidän vastuullaan. 

Tuttu vai tuntematon? 

Vaikuttaisi siltä, että romantiikkaa on helpompi henkilökohtaistaa, kun sen kohde on selkeästi tuttu. Parisuhteissa elävien etu tässä romantiikan toimivuuskilpailussa on siis se, että he luultavasti tuntevat kumppaninsa sen verran hyvin, että tietävät mikä tätä miellyttää. Siinä vaiheessa romanttisuus muuttuu niin sanotusti perinteisistä keinoista monimutkaisemmiksi tavoiksi, joita ei kursseilla opeteta. Kuitenkin monet vanhat tavat säilyvät tutustumisen jälkeenkin. 

 ”Silloin kuin onnistun olemaan hetkessä läsnä ja näen toisen olevan raukea käsissäni, ajattelen että se on lempeintä ja henkilökohtaisinta mitä voin antaa.”

Avioliiton satama siintää horisontissa 

Tulevaisuuden romanttisista haaveista parisuhteessa eläville yksi on selkeästi ylitse muiden. Kosinta, avioliitto ja perheen perustaminen on monen tulevaisuuden haaveissa.  

Sinkkujen toivelistalla treffeille pääseminen ja kumppanin löytäminen olivat toivomuslistan kärjessä. 

Useiden vastaajien haaveissa oli myös päästä matkalle yhdessä rakkaansa kanssa. Toisille romantiikan nälän tyydyttämiseksi riittävät metsäretket ja ulkona syöminen puolison kanssa. 

Vastauksista on kuitenkin selkeästi havaittavissa se, että on haave tai toive mikä tahansa, tärkeintä on saada jakaa se yhdessä rakkaimpansa kanssa. 

Aikaa, paikka ja riittävä tila – romantiikan pyhä kolminaisuus

Tutkija Osmo Kontula on tehnyt pitkän uran tutkiessaan suomalaisten parisuhteita.  

Hänen määritelmänsä mukaan romantiikka on joukko mielikuvia, odotuksia, haaveita ja unelmia, jotka kohdistuvat joko johonkin ei-olevaan tai olemassa olevaan ihmiseen. Kuvittelemme, mitä rakastetun kanssa voisi tapahtua, ja haaveillen odotamme tiettyjen asioiden tapahtuvan.  Joskus odotukset täyttyvät, joskus eivät.  Toisinaan romanttiset voivaat saattavat olla aivan epärealistisia, kun haaveet ja todellisuus eivät kohtaa. 

Tutkimusten mukaan romantiikka näyttäytyy erilaisena suhteen eri vaiheissa. Ihminen voi olla romantikko, vaikka ei koskaan kyseistä sanaa käyttäisi. Hän voi jatkuvasti tehdä romanttisia tekoja ilman, että tietoisesti ajattelisi tekevänsä jotakin romanttista. Ympäröivä kulttuuri usein määrittelee sitä, mitä oikea romantiikka on. 

“Romantiikka tarvitsee ympärilleen ajan, paikan ja riittävästi tilaa. Tällaista tilaa antavat esimerkiksi yhteiset lomareissut. Aina ei ole mahdollista lähteä kauas, mutta silloinkin on tärkeintä järjestää kahdenkeskistä aikaa.”  

Kontulan mukaan kaikenikäisissä parisuhteissa kaikkein olennaisinta onnellisuuden kannalta on se, säilyykö tunne siitä, että kumppanini arvostaa minua ja hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen. Tärkeää on myös, että kumppaniinsa voi luottaa. Tämän tunteen säilyminen on edellytys romantiikan mahdollisuudelle ja sen säilymiselle. 

Työryhmän toimittajat: Heikki Leppänen, Jennika Karppinen, Nelli Salomäki, Julia Ramstedt ja Suvi Rissanen 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*