Siivoushulluja kaikki

Siisteys kuuluu modernin ihmisen elämään. Kuva : Pixabay

Onko siivoaminen vain perheiden ongelma? Eroaako yksinasuvan siivoaminen perheiden tavoista? Onko yksinasuva vain laiska? Ovatko miehet toimettomia ja naiset siivoushulluja?

Moni moderni ihminen olettaa, että siisteys on normi. Medioissa on useasti artikkeleita siivoamisesta. Kuitenkin ne ovat hyvin usein lukijoiden lähettämiä kertomuksia omista heidän kokemuksistaan ja keskittyvät perhetalouksiin.

Siivoaminen on myös hyvin sukupuolittunutta. Se liitetään yhä naisiin ja siivoustaidotonta tai siivoamispalveluiden hankkimista saatetaan halveksia. Tämä ilmeni esimerkiksi ilmestyneessä Iltalehden artikkelissa, jossa kerrottiin yksiöönsä siivoojan palkanneesta 28-vuotiaasta naisesta.

Yksinasuvien siivoamisesta

Väestönliiton tutkimuksessa selvisi, että yksinasuvat nauttivat itsenäisyydestä ja rytmistä. Suunnilleen joka viides yksinasuva korostaa vapautta pitää kotinsa omannäköisenään. Kukaan muu ei sotke, ja he voivat siivota kuinka haluavat.

Tutkimukseen osallistuneet henkilöt kertovat, että isompien siivousten tekeminen olisi jonkun kanssa helpompaa ja ne tulisivat jopa herkemmin tehtyä. Yksin ollessa laiskuus saattaa viedä voiton, kun ei ole ketään toista kenelle siivota. 

Kuuraavat miehet

Tilastokeskuksen miesten vapaa-aikaa käsittelevästä tutkimuksesta selviä, että yksinasuvat yli 45-vuotiaat miehet käyttävät kotitöihin kuten ruuanlaittoon ja siivoamiseen, enemmän aikaa kuin parisuhteessa olevat miehet tai perheenisät.

Alle 45-vuotiaiden kotitöihin käyttämä aika on saman pituinen kuin parisuhteessa olevilla miehillä mutta vähemmän kuin perheellisillä miehillä. Naiset käyttävät kotitöihin enemmän aikaa kuin miehet. Kotitöihin naisten kuluttama aika on sama kuin 2000-luvun taitteessa, mutta miesten kuluttama aika on hieman noussut.

Naiset käyttävät enemmän aikaa siivoamiseen ja ruuanlaittoon kuin miehet. Miehet taas käyttävät enemmän aikaa korjaus-, rakennus- ja huoltotöihin, vaikkakin luvut eivät kokonaisuudessaan nouse naisten tasolle.

Oma siisteys ensin

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkolan mukaan yksinasuvan rytmi saattaa vaikuttaa asunnon siisteyteen.

”Jos ei ole luonteeltaan aktiivinen siivooja, siivous saattaa jäädä tekemättä. Ainakin sellainen mielikuva yksinasujista tulee. Mitä vanhempi yksiasuja, sitä enemmän hänen kuntonsa vaikuttaa siivoamiseen”

Pirkola sanoo, ettei siisteys katso ikää tai sukupuolta. Henkinen jaksaminen on kaikista tärkeintä ja vaikuttaa kaikkeen muuhun toimintaan.

”Tärkeintä on pitää huolta itsestään. Henkilökohtainen hygienia menee kaiken edelle. Kuitenkin keittiön ja saniteettitilojen siisteydestä ei kannata tinkiä terveyden vuoksi.”

Lähteet:

Yksinasuvien miesten aika

Puhuttelevia kokemuksia yksinasumisesta

Kotityöt: rutiinia ja velvollisuutta vai huvia ja harrastusta?

28-vuotias palkaa siivoaajan ja Jatkouutinen

Ajankäyttö ja vapaa-aika

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*