Opiskelijoiden uupumista ja yksinäisyyttä vastaan MOOD-hankkeen avulla

Mood-hankkeen logo Kuva: osakomood.fi

Koronavuosien tuoma etäopetus on tuonut uusia haasteita sekä opettajille että oppilaille. Tilanne on ollut kaikille uusi ja poikkeuksellinen. 

Opiskelijajärjestö OSAKO sai 60 000 euron avustuksen opetus- ja kulttuuriministeriöstä keväällä 2021. Varat olivat tarkoitettu opiskelijakunnan hyvinvoinnin tukemiseen. Tästä avustuksesta sai alkunsa MOOD-hyvinvointihanke. Hanke pyrkii tarjoamaan opiskelijoille apua ahdinkoon. Hankkeen tavoitteena on edistää Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden terveyttä painottuen mielenterveyteen. 

Hanketyöntekijä Anna Poropudas työskentelee MOOD-hankkeessa liiketalouden opintojensa ohella. Työharjoittelun aikana hän haki työtä ja saikin sen. Poropudas vastaa tapahtumien järjestämisestä, ideoinnista ja toteutuksesta. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi opintopsykologien ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kanssa. Opiskelijoiden edunvalvonnan kautta pystytään vaikuttamaan myös opiskelijoiden olosuhteisiin. 

Eniten Poroputaan mieleen ovat nimenomaan edunvalvonnalliset jutut, kuten koulujohdon tapaamiset ja moniammatilliset opiskelijahuoltoryhmät. Niissä pääsee pureutumaan tarkemmin opiskelijoiden tilanteeseen ja ajankohtaisiin asioihin. 

Koronan lisäämä ahdinko 

“Opiskelijoiden uupuminen näkyy opinto-ohjaajien, opintopsykologien ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön työssä”, valaisee Poropudas. Pimeä vuodenaika ja etäopiskelu ovat tuoneet omat haasteensa. Joillekin etäopiskelu sopii hyvin, mutta erityisesti ryhmäytymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää olisi ihmiskontaktit. 

Opiskelijat ovat kokeneet koronavuodet hyvin erillä tavalla. Osalle opintojen suorittaminen etänä on helpompaa ja luontevaa, vaikkapa viimeisenä vuotena. “Varsinkin syksyllä 2020 aloittaneille fuksivuosi on ollut pettymys, koska se oli niin erilainen”, Poropudas kertoo. Hanke käynnistyi huhtikuussa 2021, joten aikaisempaan tilanteeseen Poropudas ei pysty vertaamaan nykyisiä olosuhteita. Omat opintonsa hän aloitti juuri ennen koronaa tammikuussa 2020. 

Konkretiaa opiskelija-arjessa 

Koska ryhmäytyminen on tärkeä osa opiskelija-arkea, MOOD-hanke järjestää tapahtumia ja koulutuksia. Yhteistyö muiden opiskelijajärjestöjen ja Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY:n kanssa yhteistyö on tullut tutuksi. MOOD-hanke on mukautuva, monipuolinen ja pyrkii lähtemään aina mukaan opiskelijoita auttaviin tapahtumiin, mikäli mahdollista. “Olemme järjestäneet viime syksynä Pre-piknikit aloitteleville opiskelijoille, olimme mukana Hurmoksessa, järjestimme Hyvinvointiviikon tapahtumineen ja luentoineen, aloitimme päihteettömät lautapeli-illat ja koulutimme hyvinvointituutorit”, luettelee Poropudas. 

“Ainakin yhteisöllisyyteen ja ryhmäytymiseen hanke on vaikuttanut. Näitä pyrimme parantamaan hankkeen kautta ja toivomme että opiskelijat löytäisivät toisensa.”

Lähteet: 

OSAKO MOOD 

Kaleva 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*