Janne Parkkila, 24, työskentelee ylipalomiehenä: olen aina halunnut tehdä työtä, jossa voin auttaa ihmisiä

Vasta 24-vuotias Janne Parkkila on Iin palolaitoksen ylipalomies. Lapsuuden haaveen kautta palomieheksi ryhtynyt Parkkila kertoo: ”Suurin motivaattori tässä työssä on ihmisten auttaminen.” Hän pitää työssään myös siitä, että onnistumiset näkyvät konkreettisesti ja niistä saa kiitosta ihmisiltä. Silloin tietää tekevänsä tärkeää työtä.

Nopea urapolku

Talvella 2018 palomieheksi valmistuneen Parkkilan ura ylipalomieheksi eteni nopeasti. Heti seuraavana keväänä vastavalmistunut palomies haki ylipalomiehen paikkaa Iistä ja pääsi paloasemalle tekemään sijaisuuksia. Keväällä 2019 työnkuvaan kuului lähinnä palomiehen työ, mutta jo kesän aikana hänet ylennettiin ylipalomiehen virkaan. ”Tykkään tästä asemasta, koska saan toimia sekä esimiehen että palomiehen roolissa”, Parkkila toteaa.

Työnkuva ylipalomiehenä on todella monipuolinen, ja se on Parkkilalle tärkeää. Perustyöpäivään asemalla kuuluu kaluston huoltoa ja varusteista vastaamista sekä hälytyksissä käymistä. ”Ikinä ei ole kahta samanlaista hälytystehtävää, ja se tekee tästä työstä mielenkiintoista”, hän lisää.

Monin tavoin raskas työ

Ammattinsa tärkeimpiä ominaisuuksia ovat Parkkilan mukaan halu auttaa ja kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi täytyy olla hyvässä kunnossa niin psyykkisesti kuin fyysisesti, sillä pelastustehtävässä palomies saattaa työskennellä jopa maksimisuorituskyvyllä. Toisinaan työn psyykkinen kuormitus voi olla jopa fyysistä raskaampi. ”Mieleenpainuvin hälytystehtävä on ollut koiran pelastaminen jäiden keskeltä. Se tulee ensimmäisenä mieleen, koska oli todella lähellä, ettei koira hautautunut jäiden alle”, Parkkila kertoo.

Tulevaisuus

Uransa kohokohtia kysyttäessä hän mainitsee ylipalomiehen viran saamisen. Tulevaisuuden suhteen hän kertoo vain, ettei ainakaan tällä hetkellä tavoittele esimiehen asemaa. Luvassa on kuitenkin pienempiä jatkokoulutuksia johtoportaan saralla.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*