Intohimot yhdistyvät tulevaisuuden ammatissa

Tuomas Salon mielestä matematiikan opetuksessa on kehitettävää. Kuva: Joona Alamikkelä

Tuomas Salo on ratkaissut yhtälön, jossa harvat onnistuvat. Hän on löytänyt alan, jossa pystyy yhdistämään tärkeimpiä asioita hänen elämässään: matematiikan, ihmisten auttamisen ja esiintymisen.

Brownie-pohja on asetettu 200-asteiseen uuniin, ja oululaisessa yksiössä aletaan valmistamaan keksitaikinaa, joka myöhemmin lisätään brownien päälle. Tuomas Salo lukee seuraavaa kohtaa brookie-ohjeesta. Kuivat aineet odottavatkin valmiina pöydällä. Matemaattisten aineiden opettajaksi toista vuotta opiskeleva Salo kertoo nauttivansa leipomisesta.

”Leipominen on siinä mielessä kivaa, koska se on niin konkreettista ja tarkkaa. Esimerkiksi ruoanlaittoon verrattuna leipominen on hauskaa, koska siinä on tarkat ohjeet, joita noudattaa. Epäonnistumisen riski on pienempi.”

Mielenkiintona matikka

Matematiikassa Saloa viehättää sen loogisuus ja konkretia.

”Matikka on aiheena kiinnostava, koska siitä kaikilla on jokin mielipide. Aine on konkreettinen ja nykyaikana sen merkitys korostuu yhä enemmän eri koulutusaloihin haettaessa.”

Salo kokee myös matematiikalla olevan kouluaineista suurin vaikutus opiskelijoiden itsetuntoon, vaikka näin ei hänen mielestään tarvitsisi olla.

”Se, kuinka hyvä olet matemaattisesti ei kerro sitä, millainen ihminen on…”

Lause katkeaa naurunremakkaan, kun voin vaahdottaminen käsin osoittautuu yllättävän haastavaksi.

Opetuksen kannalta hän näkee matematiikassa paljon kiinnostavia elementtejä. Salon mielestä on palkitsevaa, jos vaikean asian saa selitettyä toiselle niin, että hän ymmärtää. Se on jopa sitä parempi tunne, jos itse oppii jotain uutta. Hän tunnustaa näkevänsä matematiikan opetuksessa korjattavaa.

”Matikan opetusta pitäisi kehittää enemmän pohtivampaan suuntaan pelkän laskemisen sijaan. Tämä palvelisi kaikkia opiskelijoita paremmin.” 

Keksitaikina kumotaan brownien päälle ja jätämme tuotoksemme uuniin vielä vartiksi.

Opettajan työssä yhdistyy intohimot

Esiintyminen on ollut läsnä Salon elämässä ala-asteelta saakka. Silloin hän esiintyi ensimmäisiä kertoja yleisön edessä. Hän osallistui oman koulunsa Talent-ohjelmaan menestyksekkäästi ja päätyi myöhemmin myös juontamaan kyseistä kilpailua. Samoihin aikoihin musiikin merkitys korostui hänen elämässään. Hän mainitseekin käyneensä vasta katsomassa Tampereen Työväen Teatterissa menestysmusikaalin Kinky Bootsin. Saman tien hän ryhtyy hyräilemään yhtä musikaalin kappaleista.

”Tiedäthän sä Kinky Bootsin?” Salo kysyy.

Salo kertoo esiintymisen olevan hänelle vapauttavaa. Esiintyessä hän ei koe häpeän tai kiusallisuuden tunteita. Luovaa puoltaan Salo toteuttaa muun muassa omien kappaleiden tekemisen kautta.

”Biisien kirjoittaminen on hyvä terapiakeino ja tapa purkaa ajatuksia. Usein niihin saa lisättyä tunteita ja tunnelmia eri tavalla kuin puhutussa kielessä.”

Salo on varma, että hän haluaa esiintyä tulevaisuudessakin. Vaikka opettaminen itsessään on jo eräänlaista esiintymistä, väläyttää hän jopa stand up -komiikan harjoittamista sen ohella.

”Rakastan sitä, kun saan ihmiset nauramaan. Komediankin saa liitettyä opettajan työhön varsin hyvin”, hän virnistää.

Kaikessa mukana

”Nautin siitä, että minulla on pieni kiire”, Salo kertoo. Samalla hän nostaa valmiin brookien uunista ja asettaa uunivuoan hellästi keittiötasolle. Hän pitää siitä, että elämää rytmittävät eri projektit.

”Silloin minulla on helppo olla. Jos on paljon yksin, se antaa mielessäni tilaa kaikille ei niin kivoille ajatuksille ja tunteille.”

Vaikka Salo on opiskeluidensa ohella mukana muun muassa oman ainejärjestönsä hallituksessa matematiikan opintovastaavana, opiskelijajäsenenä matematiikan tutkinto-ohjelmatoimikunnassa ja kiltalehden infisiittorina eli päätoimittajana, hän vakuuttaa osaavansa sanoa asioille ei.

”Yleensä se menee sillä lailla, että suostun muutamaan juttuun, joiden mittasuhteet paisuvat.”

Brookielle ei sanota ei. 

”Hitto miten hyvää.”

Jutustelu jatkuu lusikoiden kilistessä vasten lautasia.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*