Vuoden pelottavin päivä

 

Auton katsastus voi jännittää ja hermostuttaa monia. Kuva: Heikki Leppänen

Auton katsastaminen on useimmille autoilijoille vuosittainen tai joka toinen vuosi tapahtuva koettelemus. Se ahdistaa ja suorastaan pelottaa monia. Mitä vanhemmalla ja enemmän ajetulla autolla ajaa, sitä suurempi riski auton hylkäämiseen on tilastollisesti.

Toisaalta, jos lompakko on kunnossa ja kaikki tarvittavat remontit voi teetättää korjaamolla, ei katsastus varmastikaan stressaa niin paljon. Myös uuden auton omistajilla on helpompaa, sillä katsastuksesta ei tarvitse huolehtia ensimmäistä kertaa kuin vasta neljäntenä vuonna. Itse en valitettavasti kuulu kumpaankaan onnekkaaseen joukkoon, joten katsastaminen tapahtuu vuosittain ja korjaukset tehdään siellä missä hinta on edullinen.

Nykyinen autoni on vuosimallin 2010 Volkswagen Passat. Koska auto on jo varsin iäkäs, se on katsastettava vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Tänäkin vuonna jo pelkkä katsastusajankohdan lähestyminen saa sykkeen nousemaan. Mielessä pyörii vain se, että mitä autosta on rikki tällä kertaa ja kuinka paljon sen korjaaminen maksaa. Edes viikkoa aikaisemmin autoon tehty määräaikaishuolto ei poista pelkoa, sillä peruspessimistinä olen varma, että jotain moitetta löytyy.

Katsastuspäivä koittaa

Pelonsekaisin tuntein odotettu katsastuspäivä on koittanut. Matka kotoa Ruskossa sijaitsevalle katsastusasemalle tuntuu kestävän kauan, vaikka saavun tavoilleni poikkeuksellisesti noin puoli tuntia etuajassa.

Pysäköin auton, otan hanskalokerosta rekisteriotteen ja lähden päättäväisesti kävelemään kohti katsastusasemaa. Konttorin tiskillä minut otetaan vastaan ystävällisesti ja maksamisen jälkeen kehotetaan istumaan ja ottamaan juotavaa.

Katsastusasemalla on lisäkseni toinenkin asiakas. Asusta päätellen hän katsastamassa jonkin yrityksen autoa. Mies lukee lehteä rennon oloisesti, eikä näytä jännittävän katsastuksen lopputulosta.

Itse istuudun korkealle jakkaralle ikkunapöytään, katselen ulos ja alan juomaan mehua. Kahvia en uskalla ottaa, sillä pelkään mahan menevän sekaisin jo muutenkin stressaavan tilanteen vuoksi. Aika kulkee hitaasti, se tuntuu lähes pysähtyneen.

Katsastus alkaa

Puolen tunnin odottelun jälkeen autoni vuoro viimein koittaa. Katsastusmies ottaa paperit ja avaimet tiskiltä ja astelee päättäväisesti kohti pihalla olevaa autoani. Hetken kuluttua hän ajaa autolla katsastusaseman taakse, enkä näe mitä autolleni tapahtuu. Itse siirryn katsastushallin puolelle odottamaan katsastuksen jatkumista.

Pitkältä tuntuvan odottelun jälkeen katsastushallin ovet avautuvat ja auto saapuu halliin. Itse yritän pitää pääni kylmänä ja peitellä hermoiluani. Nyökkään katsastusmiehelle tervehdykseksi, kun hän nousee autostani. Tähän asti katsastuksessa kaikki on kuulemma kunnossa.

Katsastus jatkuu auton vikakoodien lukemisella. Katsastusmies laittaa lukulaitteen kiinni autoon, minkä jälkeen odotellaan ja odotellaan. Sitten kuulen sanat, joita olen pelännyt: ”Täällä on joku vikakoodi, joka viittaa turboon. Tosin se ei ole aktiivinen tällä hetkellä”. Samalla hetkellä epätoivo, sarja kirosanoja ja euronkuvat valtaavat mielen. ” Tämä on sitten semmoinen vika, että tämä täytyy käydä näyttämässä uudestaan asemalla, että se on hoidettu kuntoon”, katsastusmies lisää.

Alakulo synkistää mielen, sillä katsastuksen puolivälissä hylkytuomio on jo varma. Enää jännittää vain se, löytyykö autosta lisää lompakolle epämieluisia yllätyksiä.

Katsastusmies nostaa auton nosturilla ylös ja alkaa tutkia auton pohjaa ja akselistoa tarkasti. Siellä kaikki on onneksi kunnossa. Tämän jälkeen hän käy renkaat läpi yksitellen. Väljyyttä ei onneksi löydy, jarrupalat ja levyt ovat kunnossa, suojakumit ja puslat ovat ehjiä. Ensimmäistä kertaa katsastuksen aikana uskallan jo hieman huokaista helpotuksesta.

Loppukatsastus menee hyvin eikä mitään uusia vikoja autosta enää löydy. Itselleni tämä on suuri helpotus, vaikka turbon vikakoodi ihmetyttää suuresti. Autossa ei ole ollut mitään turbon vikaan viittaavaa, ei käyntihäiriöitä, tehon puutetta tai viasta ilmoittavia merkkivaloja.

Vikakoodien nollauksen kautta uusintaan

Hylkypaperin kanssa katsastusasemalta poistuminen on aina masentava hetki. Toisaalta olen onnellinen, että hylkäys tuli vain vikakoodista eikä autosta löytynyt muita vikoja.

Katsastuksen jälkeen ajan autokorjaamolle, jossa vikakoodit voidaan nollata. Koodien nollaukseen kuluu noin kymmenen minuuttia ja sen jälkeen suuntaan korjaamolta takaisin samalle katsastusasemalle uusintakatsastukseen, josta pari tuntia aiemmin poistuin pettyneenä.

Katsastusasemalla pääsen uusintakatsastukseen saman tien. Tällä kertaa katsastus päättyy onnellisesti. Vikakoodia ei enää löydy ja auto saa hyväksytyn leiman. Itse voin huokaista helpotuksesta. Koettelemus on jälleen kerran ohi ja pelottavasta päivästä on selvitty hengissä. Seuraavan kerran sama koettelemus on edessä ensi maaliskuussa mutta siihen on onneksi aikaa vielä vuosi.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*