Totta vai tarua? Kannabiksen laillistaminen lisää sen käyttöä

Syyskuussa Vihreiden puoluekokouksessa äänestettiin sen puolesta, että puolue kannattaa kannabiksen laillistamista. Kannabiksen laillistaminen tarkoittaa sen käytön, myynnin, hallussapidon ja kasvattamisen laillistamista tiukkojen raamien sisällä. Kannabiksen dekriminalisointi tarkoittaa taas puolestaan henkilökohtaisen käytön ja hallussapidon rangaistavuuden poistamista, mutta ei tee siitä suoraan laillista, jolloin markkinat jäävät edelleen mustan pörssin toiminta-alueeksi ja rikollisten haltuun.

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta tyrmäsivät Vihreiden ehdotuksen kannabiksen laillistamisesta. Lakiehdotus nosti ilmaan paljon kysymyksiä hyötyjen ja haittojen suhteesta. Yksi suurimmista kysymyksistä oli se, lisääkö kannabiksen laillistaminen sen käyttöä.

Kanadassa käytössä ei selkeää nousua, Coloradossa käyttö hieman lisääntynyt

Tutkimuksissamme tarkastelimme muun muassa Kanadaa, joka laillisti kannabiksen valtiotasolla 2018 lokakuussa. Tutkimuksissa selvisi, että 5,2 miljoonaa kansalaista oli käyttänyt kannabista heinäkuun ja elokuun välisenä aikana 2019, mikä on suunnilleen sama määrä kuin edellisinä vuosina samaan aikaan ennen laillistamista. Tilastoissa käytön nousua oli havaittavissa ainoastaan yli 65-vuotiaiden keskuudessa, kun taas alaikäisillä käyttö vaikuttaa tilastojen puitteissa hieman vähentyneen.

Ongelmakohtina Kanadassa ilmeni muun muassa jakelun epätasainen levittäytyminen maantieteellisesti, sekä laillisen kannabiksen hinta, joka usein oli korkeampi kuin laittomasti saatavilla olevan. Lisäksi esiin nousi huoli joutua epäsuosiollisiin tilastoihin, mikä liittyi valtiolta ostettavaan lailliseen ja verotettuun kannabikseen.

USA:n osavaltiossa Coloradossa kannabis laillistettiin tammikuussa 2014. Vuoteen 2017 mennessä käytön havaittiin lisääntyneen noin kahdella prosentilla. USA:ssa kannabis on kuitenkin liittovaltiotasolla edelleen laitonta muuhun, kuin lääketieteelliseen tarkoitukseen.

Käytön alkuinnostus voi vaikuttaa tuloksiin

Susanne Uusitalo, päihteiden käyttöä ja addiktiota koskevan tutkimuksen filosofian tutkija ja eetikko, ei usko, että jos kannabis laillistetaan, se olisi täysin saatavilla ilman mitään säännöstelyä. Hän vertaa kannabista meille tutumpaan, lailliseen aineeseen: ”Nikotiinia on saatavilla laillisesti, eikä kynnys siihen ole alentunut vaan tuntuu, että asia on päinvastoin.” Hän korostaa myös, että kokeilu ei johda automaattisesti vakiintuneeseen käyttöön.

Yhteiskuntatieteiden tohtori ja päihdetutkija Aleksi Hupli kommentoi laillistaneiden maiden tilannetta: ”Käytön lisääntymiseen saattaa vaikuttaa alkuinnostus, joka tasaantuu myöhemmin. Myös se voi vaikuttaa, että ihmiset ovat avoimempia käytön suhteen.” Hän sanoo myös, että käytön lisääntyminen ei automaattisesti tarkoita ongelmien lisääntymistä. Hupli toteaa laittomuudella olevan pieni käyttöä ehkäisevä vaikutus.

Totta vai tarua? Väitteen todenperäisyyttä ei pystytty tarkistamaan

Tutkimustuloksia analysoitaessa oli otettava huomioon eritoten se, että asia on jokseenkin arkaluontoinen. Eli vaikka kannabis olisikin laillista, voi osa kyselyihin vastanneista kertoa käytöstään puutteellisesti tai jopa valheellisesti yleisen stigman tai yhteiskunnallisen aseman heikkenemisen tai muun vastaan pelon painaessa taustalla. Siksi virhemarginaalin osuus tutkimustuloksissa voi olla verrattain iso, joka voi osaltaan johtaa tilastoharhaan.

Teksti: Noora Ruuska, Liisa Vuori ja Antti Manninen


Lähteet:

Statistics Canada: Cannabis Stats Hub

Statistics Canada: What has changed since cannabis was legalized?

Statistics Canada: National cannabis survey

UNODC: Worlds drug report 2016

Youth Cannabis use and Legalization in Canada – Reconsidering the Fears, Myths and Facts Three Years In

Kainuun Sanomat: Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan

Keskisuomalainen: Taivas ei pudonnut, vaikka Kanada laillisti kannabiksen – nuorten kannabiksenkäyttö on pysynyt ennallaan, ikäihmisten lisääntynyt

THL: Colorado: neljä vuotta kannabiksen laillistamisen jälkeen

THL: Kannabiksen käyttö Suomessa

UN: World Drug Report 2021

IS: Kanada laillisti kannabiksen kolme vuotta sitten – nämä ovat seuraukset tähän mennessä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*