Yliopistot keräävät lahjoituksia vastinrahoitusten toivossa

Kaikissa Suomen kahdessatoista yliopistossa on tällä hetkellä meneillään varainhankintakampanja. Tällä hallituskaudella yliopistojen valtionrahoituksesta on katoamassa noin 500 miljoonaa euroa. Tämä pakottaa yliopistot säästöihin, ja samalla on käynnistynyt vuoden 2017 loppuun asti kestävä varainkeruu.

Valtio on luvannut jokaista lahjoitettua euroa kohtaan kolme euroa vastinrahoitusta, kuitenkin enintään 150 miljoonaa. Tämän kokonaisen vastinrahoituksen saaminen tarkoittaisi sitä, että yliopistojen täytyy saada kerättyä lahjoituksina yhteensä 50 miljoonaa euroa, joka Helsingin Sanomien tutkimuksen mukaan on saatu jo kokoon.

Kirkkaasti eniten rahaa on saanut kerättyä Helsingin yliopisto, jonka syksyn varainhankintakampanja tuotti yksin lähes 20 miljoonaa euroa, kun taas Taideyliopistossa ja Lapin yliopistossa kampanja on vasta alkamassa.

Tärkeimpiä lahjoittajia yksityisten henkilöiden lisäksi ovat yritykset ja säätiöt. Yli 10 000 euron lahjoituksissa on mahdollista kohdentaa raha tietyn tutkimusalan tai tiedekunnan käyttöön. Esimerkiksi viime viikkoinen Teknologiateollisuus ry:n lahjoitus vauhditti yliopistojen rahoituskampanjoita huomattavasti, kun se lahjoitti Suomen neljälle teknilliselle yliopistolle yhteensä 11 miljoonaa euroa.

 

Oulussa opiskelijat aktiivisia lahjoittajia

Oulun yliopiston varainhankintakampanja on lähtenyt käyntiin vilkkaasti. Kuuden miljoonan euron keräystavoitteesta on saatu kokoon 4,4 miljoonaa.

Oulussa lahjoituskampanjaan ovat osallistuneet erityisen aktiivisesti yliopiston opiskelijat ja henkilökunta. Lokakuun ensimmäisenä päivänä järjestetyssä Lahjoita Tänään -tempauksessa lahjoittajien määrä kasvoi 54 prosenttia. Suurin osa lahjoituksista tuli tekstiviesteinä.

Yrityksistä Teknologiateollisuus ry ja LähiTapiola Pohjoinen ovat osallistuneet Oulun yliopiston rahoituskampanjaan. Näiden lahjoitusten arvo valtion vastinrahan kanssa nousee lähes 6,5 miljoonaan euroon.

Varainhankintakampanjan puitteissa Oulun yliopistolla on järjestetty myös gaalaillallisia, joiden illalliskorteista saatava maksu menee suoraan lahjoituksena kampanjaan.

 

Lue lisää:

Helsingin Sanomat: Kasassa jo 50 miljoonaa euroa – näin yliopistot ovat keränneet lahjoituksia (21.11.2015)

Oulun yliopisto: Oulun yliopistolle 1,5 miljoonan euron lahjoitus (20.11.2015)

Oulun yliopisto: LähiTapiola Pohjoinen lahjoitti 100 000 euroa Oulun yliopistolle (16.11.2015)

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*